izlozba

Изложба „Почеток без крај” на Ана Ивановска и Ангел Миов

Изложба „Почеток без крај” на Ана Ивановска и Ангел Миов

Во Уметничката галерија Куманово вечер ќе биде отворена изложбата „Почеток без крај” на ликовните уметници Ана Ивановска и Ангел Миов во организација на НУ Музеј Куманово и ЗПРУ Кибер Панк Куманово. Публиката ќе има можност да погледне една несекојдневна форма на ликовен израз кој подразбира амбиентална мултимедијална инсталација, поточно објект поставен на подот од галеријата […]

Изложба „Словенечкиот стрип од класици до иднина – ретроспектива“

Изложба „Словенечкиот стрип од класици до иднина – ретроспектива“

По повод на националниот ден на Република Словенија и 25-годишнината од воспоставување дипломатски односи меѓу Словенија и Македонија, вечер ќе биде отворена изложбата „Словенечкиот стрип од класици до иднина – ретроспектива“. Свои дела ќе изложуваат словенечките карикатуристи Мики Мустер, Томаж Лавриќ, Зоран Смилјанич, Бернард Колле, Игор Рибич, Костја Гатник и Душан Кастелиц. Изложбата е во […]

Во Куманово изложба на 23. Интернационална Кичевска ликовна колонија

Во Куманово изложба на 23. Интернационална Кичевска ликовна колонија

Во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ – Куманово вечерва ќе биде отворена изложба на дела од 23-та Интернационална Кичевска ликовна колонија. Кумановци ќе имаат можност да разгледаат 65 дела работени во различни техники, акрил на платно, масло на платно, комбинирана техника како и склуптури од метал и од дрво. – Изложбата е интересна, бидејќи секој […]

Изложба „Мост“ на Сузана Зафирова во Јавна соба

Изложба „Мост“ на Сузана Зафирова во Јавна соба

Изложба насловена „Мост“ на Сузана Зафирова, со 16 сликарски композиции во комбинација од неколку техники, како и декоративни предмети, ќе биде отворена вечер во Центарот за дизајн и иновации „Јавна соба“. Влезот за посетителите е слободен. Изложените уметнички слики се дел од творечкиот циклус „Заѕиданата невеста“ во кој Зафирова се осврнува на големината на жртвата […]

Изложба на графики од млади автори од Македонија и Бугарија

Изложба на графики од млади автори од Македонија и Бугарија

Во галеријата Робевци во Охрид денеска ќе биде отворена изложба на дела од автори на графичкото студио „Принт Нест“ од Софија. Изложбата е наречена Интаглио поради техниките кои го поврзуваат заедничкото творештво на авторите. Станува збор за шест млади автори од Македонија и од Бугарија кои имаат основано свое студио во Софија.

Во Париз отворена изложба на дел од опусот на уметниците Омер Калеши и Тања Балаќ

Во Париз отворена изложба на дел од опусот на уметниците Омер Калеши и Тања Балаќ

Во Амбасадата на Република Македонија во Париз, синоќа беше отворена изложба на дел од опусот на уметниците Омер Калеши и Тања Балаќ насловена „1800 Келвини“, јави дописникот на МИА. – Патувањето по патиштата на уметноста е секогаш возбудливо, на него можеш да сретнеш многу колеги и да се стекнеш со драги пријатели. На едно такво […]

Изложба на членови од Ликовното студио во Крива Паланка

Изложба на членови од Ликовното студио во Крива Паланка

Во галерискиот простор на Центарот за култура во Крива Паланка вечер ќе биде отворена годишна изложба на дела од членовите на ликовното студио кое работи во Центарот. Ќе може да се посети во наредните дваесет дена. – Ќе бидат претставени над седумдесет дела работени во разни сликарски и цртачки техники. Тоа се творби кои десеттемина […]

Изложба на цртежи од Павле Кузмановски

Изложба на цртежи од Павле Кузмановски

Во мултимедијалниот културен центар „Матица ексклузив“ денеска ќе биде отворена изложба на цртежи од Павле Кузмановски. Пред љубителите на уметноста, познатиот македонски сликар ќе презентира триесет цртежи, работени по мотиви од поетската книга „Устата на јавето“ од Раде Силјан. За најновите остварувања на македонски сликар ќе говорат Паскал Гилевски и Климе Коробар. Павле Кузмановски (Тетово,1939) […]

Во НУБ изложени публикации за и од Европската унија

Во НУБ изложени публикации за и од Европската унија

Во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ денеска беше отворена изложба „Публикации за и од Европската унија“ на која беа претставени книги од европски автори преведени на македонски јазик, како и брошури и инфоматеријали од ЕУ Инфоцентарот, Гете-институтот и Францускиот институт. Директорот на НУБ Иван К. Заров на отворањето рече дека промовирањето на европските […]

Во Гевгелија изложба на четворица струмички сликари

Во Гевгелија изложба на четворица струмички сликари

Во уметничката галерија „Амам“ во Гевгелија денеска беше отворена изложба на струмичките сликари Никола Пијанманов, Ване Костуранов, Љупка Галазка Василев и Марјан Ѕингаров. – Уметноста е само еден збор на кој не му соодветствува ништо стварно, бидејќи изворот од кој се храни уметноста е таму каде што умира стварноста, а започнува сонот, рече на отворањето […]

Во Битола изложба на уметнички ракотоворби „Монада“

Во Битола изложба на уметнички ракотоворби „Монада“

Здружението на уметници и ракотворби „Македонски ракотворби“-Битола ја отвори традиционалната годишна изложба на ракотворби во различни техники. На свеченото отворање во изложбениот салон „Магаза“, претседателката на ЗУР „Македонски ракотворби“-Битола, Гордана Лазаревска, истакна дека изложени се оригинални ракотоворби на 22 членови на здружението од Македонија, Франција и од Грција. – Нашите членови беа мотивирани од насловот […]