dpm

Бистрица Миркуловска добитничка на наградата „Даница Ручигај“

Бистрица Миркуловска добитничка на наградата „Даница Ручигај“

Поетесата Бистрица Миркуловска е добитничка на наградата „Даница Ручигај“ што ја доделува Друштвото на писателите на Македонија за најдобра стихозбирка од авторка, членка на македонската писателска асоцијација. Наградата на Бистрица Миркуловска и е доделена за стихозбирката „Фатаморгана“ објавена во издание на „Академски печат“ од Скопје. Признанието ќе биде врачено на манифестацијата „Празникот на липите“ што […]

За 25 години соработка меѓу ДПМ и СБП реализирани бројни проекти и преводи

За 25 години соработка меѓу ДПМ и СБП реализирани бројни проекти и преводи

Со потпишувањето на првиот договор за соработка меѓу Сојузот на бугарските писатели и Друштвото на писатели на Македонија во 1992 година официјално се востановија врските меѓу двете друштва и беше отворена можноста за соработка која 25 години подоцна резултираше со бројни преводи на дела од македонски автори на бугарски јазик и на бугарски автори на […]

Книжевна средба за Гане Тодоровски во ДПМ

Книжевна средба за Гане Тодоровски во ДПМ

Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) денеска со книжевна средба „Седум навраќања кон темата Гане Тодоровски“ му оддаде почит на големиот поет и го одбележа денот на неговото раѓање. Средбата ја отвори претседателот на ДПМ Веле Смилевски, а беседи за Гане Тодоровски имаа Георги Сталев, Иван Чаповски, Олга Панкина, Раде Силјан, Димитар Пандев, Трајче Кацаров […]

Беседења за Гане Тодоровски во ДПМ

Беседења за Гане Тодоровски во ДПМ

Книжевна средба под наслов „Седум навраќања кон темата Гане Тодоровски“ денеска напладне ќе се одржи во Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ). Средбата ќе ја отвори претседателот на ДПМ Веле Смилевски, а беседи за Гане Тодоровски ќе имаат Георги Сталев, Иван Чаповески, Олга Панкина, Раде Силјан, Димитар Пандев, Трајче Кацаров и Панде Манојлов. Ќе бидат […]

Беседења за Гане Тодоровски во ДПМ

Беседења за Гане Тодоровски во ДПМ

Книжевна средба под наслов „Седум навраќања кон темата Гане Тодоровски“ ќе биде одржана утре напладне во Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ). Средбата ќе ја отвори претседателот на ДПМ Веле Смилевски, а беседи за Гане Тодоровски ќе имаат Георги Сталев, Иван Чаповески, Олга Панкина, Раде Силјан, Димитар Пандев, Трајче Кацаров и Панде Манојлов. Ќе бидат […]

ДПМ го распиша конкурсот за наградата „Даница Ручигај“

ДПМ го распиша конкурсот за наградата „Даница Ручигај“

Друштвото на писателите на Македонија го распиша конкурсот за наградата „Даница Ручигај“ што се доделува за најдобра стихозбирка од авторка, членка на македонската писателска асоцијација. Книгите што ќе конкурираат за ова признание, во ДПМ треба да бидат доставени до 5 мај. Наградата „Даница Ручигај“ се состои од плакета и ќе биде врачена на посебна свеченост […]

Портрет на поетесата Даница Ручигај, донација за ДПМ

Портрет на поетесата Даница Ручигај, донација за ДПМ

Во Друштвото на писателите на Македонија денеска беше предадена на подарок уметничка слика – портрет со ликот на поетесата Даница Ручигај, дело на ликовниот уметник Ставре Димитровски Стадим. По повод 70-годишниот јубилеј на ДПМ, сликата ја донира Златица Поповиќ, сестра на поетесата Ручигај, која загинала во скопскиот земјотрес во 30-тата година од животот. Претседателот на […]

Уметничка слика со ликот на поетесата Даница Ручигај за ДПМ

Уметничка слика со ликот на поетесата Даница Ручигај за ДПМ

Во Друштвото на писателите на Македонија денеска ќе биде предадена на подарок уметничка слика – портрет со ликот на поетесата Даница Ручигај, дело на ликовниот уметник Ставре Димитровски Стадим. По повод 70-годишниот јубилеј на ДПМ, сликата ја донира Златица Поповиќ, сестра на поетесата Ручигај, која загинала во скопскиот земјотрес во 30-тата година од животот. – […]

Уметничка слика со ликот на поетесата Даница Ручигај дониранa на ДПМ

Уметничка слика со ликот на поетесата Даница Ручигај дониранa на ДПМ

Друштвото на писателите на Македонија доби на подарок уметничка слика – портрет со ликот на поетесата Даница Ручигај, дело на ликовниот уметник Ставре Димитровски Стадим. По повод 70-годишниот јубилеј на ДПМ, сликата ја донира Златица Поповиќ, сестра на поетесата Ручигај, која загинала во скопскиот земјотрес во 30-тата година од животот. – Портретот на Даница Ручигај […]

ДПМ одбележа 70 години постоење

ДПМ одбележа 70 години постоење

Гласот на писателите е во нивните дела, во илјадниците томови создавани и објавувани во изминатите децении кои остануваат да сведочат, преку книжевните вредности, за светогледот на поклониците на пишаниот збор, за нивните погледи и разбирања, за нивните стојалишта, за нивната естетика и филозофија на создавање и живеење, истакна Веле Смилевски, претседател на Друштвото на писателите […]

ДПМ ќе го одбележи 70-годишниот јубилеј со свечен собир

ДПМ ќе го одбележи 70-годишниот јубилеј со свечен собир

Друштвото на писателите на Македонија денеска напладне ќе го прослави својот 70-ти роденден со свечен собир на кој ќе им бидат врачени наградите за најдобри книжевни остварувања на лауреатите за 2016 година. Наградата „Ацо Шопов“ за поезија ја доби Гордана Михаилова-Бошнакоска, добитник на наградата за проза „Стале Попов“ е Лилјана Пандева, наградата „Димитар Митрев“ за […]