crkvi

Целосно обновена и конзервирана црквата „Св. Пророк Илија“ во Дојран

Целосно обновена и конзервирана црквата „Св. Пророк Илија“ во Дојран

Целосно е реализиран проектот за обнова и конзервација на црквата „Св. Пророк Илија“ од 19 век, која е своевиден симбол на градот Дојран, информираат од Министерството за култура. – Проектот за заштита на овој значаен споменик на културата се реализираше во шест фази, и тоа најпрвин беше направена конзервација на оригинално зачуваните делови од подната […]

Бигорски доби скапоцен дар од зографи од Бугарија

Бигорски доби скапоцен дар од зографи од Бугарија

Македонското древно светилиште „Свети Јоан Крстител“ попознат како Бигорскиот манастир, добил скапоцен и редок дар од двајца зографи од Бугарија, кои изработуваат икони во подзаборавени иконографски техники, слична на древните мајстори. Станува збор за икона со ликот на Светите Кирил и Методиј, што Димчо и Антонија Димчовски од Република Бугарија и ја подариле на Бигорската […]

Рестраврација на фрескоживописите во црквите „Св.Никола“ во Љуботен и „Св.Петка“ во Побожје

Рестраврација на фрескоживописите во црквите „Св.Никола“ во Љуботен и „Св.Петка“ во Побожје

Заврши конзервацијата и реставрацијата на фрескоживописот во црквата „Св.Петка“ во скопското село Побожје, а интензивно се одвиваат реставраторските активности на фрескоживописот во црквата „Св.Никола“ во скопското село Љуботен, кои се очекува да завршат идната година. Станува збор за два исклучително значајни проектa од областа на заштитата на културното наследство, кои ги реализира НУ Конзерваторски центар Скопје. […]

Ограбени црквите „Св.Атанасие“ во Неготино и „Св.Димитрија“ во Валандово

Ограбени црквите „Св.Атанасие“ во Неготино и „Св.Димитрија“ во Валандово

Во периодот од 18 до 23 февруари оваа година ограбени се црквите „Св.Атанасие“ во неготино и „Св.Димитрија“, во Валандово. На 18.02.2015 година во Неготино, во црква „Св.Атанасие“, непознат сторител извршил тешка кражба при што одземени се околу 50.000 денари. Сторителот со бормашина делувал на шифрираниот бројчаник на металната каса, ја отворил и ги одзел парите. Се преземаат […]