centar

Центар: Остануваме транспарентни во работењето

Центар: Остануваме транспарентни во работењето

„Зачудени сме од одговорите и новите прашања на „Фокус“ кои следеа на реакцијата на општината. Недозволиво е некој кој добил награда за истражувачко новинарство да не ги познава основните правила за објавување тендери на Бирото на јавни набавки. Новинарот Влатко Стојановски не знае дека сите суми БЈН ги објавува без ДДВ, бидејќи тие не знаат […]

Општина Центар го реконструираше водоводот и коловозот на „Људевит Гај” во Дебар Маало

Општина Центар го реконструираше водоводот и коловозот на „Људевит Гај” во Дебар Маало

Жителите на улицата „Људевит Гај“ живеат во срцето на Центар, во Дебар Маало. Но секојдневно, при најмал дожд, се бореа со вировите полни вода, а движењето и возењето автомобил не беше безбедно. Улицата беше целосно руинирана и жителите се жалеа кај градоначалникот Андреј Жерновски, се вели во соопштението на Општина Центар. Сега по завршената целосна […]

Општина Центар: Жално е што „Фокус“ пласира тенденциозни и манипулативни текстови за да се оцрни работењето на Жерновски

Општина Центар: Жално е што „Фокус“ пласира тенденциозни и манипулативни текстови за да се оцрни работењето на Жерновски

„Зачудувачки и жално е што реномиран медиум како „Фокус“ пласира тенденциозни и манипулативни текстови со цел да се оцрни работењето на градоначаланикот Жерновски и Општина Центар. Покрај тоа што текстот содржи низа политички и историски грешни информации, тој преку презентирање на неточни податоци за тендер во општината, се обидува да прикаже лажни врски и бизнис […]

Општина Центар: Дивите препродавачи на „Зелен пазар” да ги отстранат нелегалните тезги

Општина Центар: Дивите препродавачи на „Зелен пазар” да ги отстранат нелегалните тезги

Жителите од зградите околу „Зелен пазар”, продавачите и купувачите се пожалија на дивите препродавачи кои на импровизирани тезги од картони и паркирани автомобили продаваат храна во нехигиенски услови, прехранбени производи со сомнително потекло и со изминат рок, како и стари предмети и облека од домаќинства. Овие импровизирани тезги беа поставени над тротоарите и тревниците. Жителите […]

Стражарски служби се грижат за безбедноста и мирот на граѓаните во Центар

Стражарски служби се грижат за безбедноста и мирот на граѓаните во Центар

Oпштина Центар гради и реконструира нови детски игралишта, паркови, поставува зеленило и урбана опрема. Поради намерното уништување од несовесни граѓани, особено во вечерните часови, граѓаните на средби со градоначалникот Андреј Жерновски побараа да се сочува сето ова, но пред се’ да се заштити безбедноста и мирот на децата и жителите. Во рамките на проектот „Го […]

Нова енергетски ефикасна фасада, современо детско игралиште и чуварница во „Пролет“

Нова енергетски ефикасна фасада, современо детско игралиште и чуварница во „Пролет“

Општина Центар спроведува три значајни проекти во првата повоена населба во Скопје, населба „Пролет“. На местото на старото, руинирано детско игралиште поставено е ново и современо, на 115 м2 површина. Реквизитите се изработени од дрвени елементи и има куќарка, платформа, 2 клацкалки, 2 лулашки и полиетиленска лизгалка. За поголема безбедност на децата, како и во […]

„Ми се смени животот“ – Жерновски ги посети корисниците на „Центар се грижи за возрасните“

„Ми се смени животот“ – Жерновски ги посети корисниците на „Центар се грижи за возрасните“

„Ми се смени животот, ова е тоа што ни требаше“, вака возрасните лица, корисници на бесплатните пакети за нега од проектот „Центар се грижи за возрасните“ го пречекаа градоначалникот Андреј Жерновски. Тој, заедно со својата екипа беше во посета на на овие лица, за да се увери преку директен контакт со граѓаните како се реализира […]

ВМРО-ДПМНЕ: Градоначалникот на Центар сака да гради спортска сала без промена на ДУП

ВМРО-ДПМНЕ: Градоначалникот на Центар сака да гради спортска сала без промена на ДУП

Сашо Трпески, советник во општина Центар, денеска обвини дека градоначалникот Андреј Жерновски сака да изгради спортска сала во Градскиот парк без да направи измена на Деталниот урбанистички план, на простор кој е сопственост на приватна фирма. Трпески изјави дека согласно постоечкиот ДУП на просторот каде Жерновски сака да ја изгради спортската сала предвидена е изградба […]

Центар ќе доделува признанија за Заслужни граѓани, првата ќе се додели на Перо Антиќ

Центар ќе доделува признанија за Заслужни граѓани, првата ќе се додели на Перо Антиќ

Општина Центар ќе доделува награди за физички и правни лица од Општината како признание за особени постигнувања во стопанството, науката, уметноста, културата, спортот, воспитувањето и образованието и други области. На овој начин, општината сака да ги награди оние кои придонеле за развојот и афирмацијата на Општината и Република Македонија во светот. Градоначалникот Андреј Жерновски до […]

Нова модерна сала за КК „Работнички“ на местото на 30-метарска барокна катна гаража

Нова модерна сала за КК „Работнички“ на местото на  30-метарска барокна катна гаража

Градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски, денеска ќе распише конкурс за идејно решение за „Повеќенаменска спортска сала во Градски Парк“. Оваа сала со капацитет од 3.000 гледачи ќе биде новиот дом на најтрофејниот клуб КК „Работнички“ и ќе се наоѓа на местото на сегашната сала и поширокото окружување. Претходното раководство на ВМРО-ДПМНЕ сакаше тука да […]

Жерновски во контрола на градилиштата – безбедноста и сигурноста на градилиштата и граѓаните на прво место

Жерновски во контрола на градилиштата – безбедноста и сигурноста на градилиштата и граѓаните на прво место

„Расфрлен градежен материјал на јавна површина, ова е сликата која ја затекна градоначалникот на Општина Центар, Андреј Жерновски, кој беше во инспекција заедно со овластениот градежен инспектор на три градилишта. Граѓаните се жалеа до градоначалникот за расфрланиот материјал, кој им оневозможува нормално движење по тротоарите. “Луна Корпорација“ ДООЕЛ Скопје и “Линеа“ ДООЕЛ Скопје не ги […]