Здравје

Дете кое може да јаде само една работа на светот, а и таа му ја снемува

Дете кое може да јаде само една работа на светот, а и таа му ја снемува

Тригодишно момче од Флорида, Мајкл Гонзалес не може да јаде обична храна. Дневно пие 20-30 шишиња вештачка бебе-храна „Neocate Junior“, која може да се добие само на рецепт. Тој не смее да јаде јаболки, моркови, ниту која било друга намирница која ја конзумираат децата на негова возраст. Од август 2012 година, неговите родители не само […]

Листа на македонски млека кои се безбедни

Листа на македонски млека кои се безбедни

Агенцијата за храна и ветеринарство ги направи анализите и за овие млека гарантира дека немаат концентрација на афлатоксини над дозволеното. Останатите македонски млека се уште се испитуваат.

Македонското млеко е безбедно, покажуваат првичните резултати

Македонското млеко е безбедно, покажуваат првичните резултати

Млекото и млечните продукти произведени во Македонија и во продажба кои беа тестирани се безбедни за употреба. Агенцијата за храна и ветеринарство соопшти дека се работи за резултати од над 20 земени примероци, но од утре ќе се проверуваат и уште 15-ина други мостри од млеко за да се утврди присуство на афлатоксин. – Од […]

Лицата со афери имаат големи шанси да изгубат килограми

Лицата со афери имаат големи шанси да изгубат килограми

Личности кои се впуштаат во афера имаат големи шанси да изгубат килограми, тврди една малку бизарно истражување. Повеќе од половина мажи и 62% од жените кои учествувале во анкетата изјавиле дека по започнување на вонбрачната афера изгубиле килограми. Во просек, мажите кои имале љубовници ослабнале околу три, а жените кои ги мамеле парнерите околу пет […]

Македонското млеко е безбедно

Македонското млеко е безбедно

Анализите на Агенцијата за храна покажале дека млекото кое е произведено во Македонија е безбедно за пиење, извести денеска Владата на РМ. Во македонското млеко не бил откриен канцероген афлатоксин, додека големи количества на млекото на хрватски „Дукат“ и српското млеко „Моја Кравица“ не се продаваат и се вратени во магацините на дистрибутерите.

Tри чаши кафе на ден го намалува ризикот од предвремена смрт

Tри чаши кафе на ден го намалува ризикот од предвремена смрт

Д-р Нил Фридман од Националниот Националниот Институт за канцер во САД, каде што е спроведено истражувањето, вели дека пиењето на две-три чаши кафе на ден го намалува ризикот од предвремена смрт за 10% -15%. Но конзумирање на повеќе од две-три чаши не носи корист. Учесниците на возраст меѓу 50 и 71 години биле следени 12 […]

Како брзо и ефикасно да го намалите крвниот притисок

Како брзо и ефикасно да го намалите крвниот притисок

Високиот крвен притисок не е само болест на повозрасната популација. Над една третина од младите на возраст од 16 до 34 години страдаат од некој облик на хипертензија. Неодамнешно истражување открило дека оваа болест може и во својот благ облик да доведе до прерано стареење и оштетување на мозокот. Конвенционалното решение за оваа се пораширена „епидемија“ е континуирано […]

Пластиката предизвикува рак

Пластиката предизвикува рак

Светската здравствена организација ја заврши долгодишната студија со која за прв пат е докажано дека шишињата, ќесите, играчките и мобилните апарати содржат опасни хемикалии, кои предизвикуваат смртоносни заболувања. Пластичните производи кои секојдневно ги употребуваме можат да ни наштетат на здравјето, па дури и да предизвикаат рак. Ова го докажа една од најголемите студии на Светската […]

Децата треба да цртаат од мали

Децата треба да цртаат од мали

Дури и бебињата покажуваат интерес за моливот, а од две години детето треба да знае да го држи. До петата година 90 проценти од децаат веќе „избрале“ со која рака ќе пишуваат. Детето од мало треба да ја вежба фината моторика и да се поттикнува што повеќе работи да ги прави само: да ги врти предметите, […]

Долгиот сон опасен за жените

Долгиот сон опасен за жените

Во текот на 15 години истражување за врската помеѓу должината на сонот и ризикот од разни заболувања. Уште еднаш тие потврдиле дека недоволниот одмор го загрозува човечкиот организам од многу болести, но за жените е уште опасно ако спијат премногу. За време на ново масивно истражување група волонтери биле поделени во три групи. Првата група […]

Вознемиреноста и мозочниот удар

Вознемиреноста и мозочниот удар

Новите истражувања покажуваат дека возрасните личности кои се изложени на поголема вознемиреност можат да имаат поголем ризик на одредени типови мозочен удар. Вознемиреноста претставува комбинација од стрес, депресија, негативност и незадоволство од сопствениот живот. Истражувачите велат дека тоа е многу поголем проблем од нерасположението. Многу истражувања веќе ја имаат поврзано депресијата со ризикот на болести […]