Здравје

Во млекото Дукат откриена канцерогена материја

Во млекото Дукат откриена канцерогена материја

Млекото „Дукат“ е повлечено од продажба во Хрватска и Босна поради откривање на канцерогената материја „афлатоксин М1“ во него. Овие производители на млеко се присутни и на македонскиот пазар. Синоќа е повлечено и од најголемиот ланец за продажба во Црна Гора „Вои“ – јави Блиц. Афлатоксините се токсични производи на мувла, кои може да бидат […]

Нервозно срце

Нервозно срце

Сите болки и пречки во пределот на срцето не потекнуваат секогаш од срцево заболување во вистинска смисла на зборот, односно од некоја срцева мана или слабост. Во значителен број случаи болките и пречките потекнуваат од ненормална состојба на вегетативниот нервен систем. Секој дел од телото е под влијание на вегетативниот нервен систем, па така и […]

Во мозокот постои центар за зло

Во мозокот постои центар за зло

Др. Герхард Рот, еден од водечките германски неvролози, тврди дека во мозокот постои посебен центар за зло. Поточно, после долгогодишните студии, научниците кои ги предводеше Род дошле до податоци дека во централниот черепен мозок на убијците, силувачите и крадците се наоѓа посебен дел каде лежи вистинското зло, а кое под Х зраци се гледа како црна […]

Изборот на музиката влијае врз однесувањето на децата

Изборот на музиката влијае врз однесувањето на децата

Резултатите од најновото истражување на холандските научници покажуваат дека децата кои сакаат неконвенционална музика ќе имаат повеќе проблеми во однесувањето кога ќе станат адолесценти. Научниците ја проучува поврзаноста на видот на музиката која децата ја слушааат и нивното подоцнежно однесување. Истражувањето траело четири години при што биле опфатени 300 деца на возраст од 12 години. […]

Плацебо ефектот е во гените?

Плацебо ефектот е во гените?

Ново истражување на шведски научници покажало дека ефектот што го има плацебото на човекот би можело да биде запишано во гените. Плацебо или „лажна таблета“ главно се користи во клиничките испитувања за споредување на ефикасноста на тестираниот лек. Плацебо во најголем дел се состои од шеќер, и нема никаква медицинска важност, освен што изгледа како […]

Децата кои појадуваат имаат повисок коефициент на интелигенција

Децата кои појадуваат имаат повисок коефициент на интелигенција

Научниците од Универзитетот Пенсилванија тестирале 1.269 шестгодишни деца во Кина и набљудувале како појадокот влијае врз нивниот развој.  Резултатите до кои дошле покажуваат дека децата кои редовно појадуваат имаат поголем коефициент на интелигенција. Истражувањето покажало дека децата кои го прескуокнуваат појадокот имаат понизок коефициент на интелигенција за 4,6, додека нивниот говорна вештина е помала за 5,58, а […]

Останал без заби поради Кока Кола

Останал без заби поради Кока Кола

Дваесет и петгодишниот Вилијам Кенвел од Австралија останал без заби, бидејќи пиел Кока Кола по 8 литри дневно, па сега мора да носи протеза. Кога почнал да ги губи првите заби, лекарите го предупредиле Кенвел да престане да го конзумира газираниот сок веднаш, но тој не скала да поверува и продолжил да пие иста количина […]

Климатските промени ја влошуваат епидемијата на грип

Климатските промени ја влошуваат епидемијата на грип

Американски научници од Универзитетот Аризона, тврдат дека климатските промени би можеле да доведат до влошување на епидемијата на грип. Стручното списание „ПЛoС карентс: Инфлуенца“ (PLoS Currents: Influenza) пишува дека невообичаеното топло време во зима проследено со мал број случаи на грип би можело следната година да доведе со сериозна епидемија. Новите наоди укажале на корелацијата на […]

Децата мечтатели се попаметни

Децата мечтатели се попаметни

Во училиште ги опоменуваат децата кои мечтаат за време на часовите. Меѓутоа, најновото истражување покажува дека токму тие деца имаат најдобра работна меморија, која директно е поврзана со интелегенцијата. Резултатите од истражувањето спроведено на Универзитетот Медисон во Висконсин покажува дека капацитетите на работната меморија на човекот се поврзани со тенденцијата на неговиот мозок да „лута“ […]

Бракот го намалува ризикот од срцев удар

Бракот го намалува ризикот од срцев удар

Истражување спроведено во Финска сугерира дека лицата кои се во брак имаат двојно помал ризик за смрт од срцев напад во однос на своите врсници кои не се во брак. Резултатите на научниците од универзитетот во Турку се темелат на анализата на податоците собрани во текот на 15 години од 15.330 испитаници постари од 35 […]

Витаминот Ц може да предизвика камен во бубрег

Витаминот Ц може да предизвика камен во бубрег

Витаминот Ц се препорачува и се рекламира како полезен и здрав за употреба, но една нова шведска студија покажува дека преголеми количества можат да го зголемат ризикот од појава на камен во бубрег. Истражувачи при Каролинскиот институт во Стокхолм во спроведено испитување со кое биле опфатени 23.000 мажи во Оребро и во регионот Вестманланд во период […]