Здравје

Адитивите во храната ја зголемуваат телесната тежина

Адитивите во храната ја зголемуваат телесната тежина

Бројни истражувања покажуваат дека конзервансите што се наоѓаат во храната имаат штетни дејства врз човековиот организам. Едно истражување покажа дека конзервансите ги наведуваат луѓето да консумираат поголема количества храна. Научниците, имено, сакале да го испитаат дејството на три супстанци врз човековото здравје – бутил-хидрокси толуена (БХТ), антиоксиданс што најчесто се додава во храната (на пример […]

Како половина час пешачење влијае на вашето тело и дух?

Како половина час пешачење влијае на вашето тело и дух?

Половина час дневно веројатно го поминувате на интернет. Половина час го поминувате во сообраќајните гужви. Половина час не знаете што следно да направите. Ние имаме предлог – прошетајте. Каква корист имаме од половина час прошетка: Ќе потрошите минимум 150 калории Не звучи многу, но поради ефектот од шетањето на метаболизмот всушност забрзаното согорување се продолжува […]

Откриен е витамин кој спречува спонтани абортуси и дефекти

Откриен е витамин кој спречува спонтани абортуси и дефекти

Само еден витамин може да помогне да се спречи развој на вродени недостатоци кај ембрионот и бебето, а тој воедно обезбедува и здрава бременост, открија австралиските научници. Научниците велат дека ова откритие е едно од најважните во подрачјето на истражувањето на бременоста и нивното сознание ќе го трансформира начинот на кој здравството се грижи за […]

Како да препознаете менингитис: Причини и симптоми на воспаление на мозочните виуги кај децата

Како да препознаете менингитис: Причини и симптоми на воспаление на мозочните виуги кај децата

Поради се поголемата изложеност на бактерии на базените и во реките, децата од менингитис често заболуваат во текот на летните месеци, а еве како може да ја препознаете оваа состојба. Вирусите, кои го предизвикуваат менингитисот претежно стигнуваат преку респираторните или органите за варење. Нечисти раце, загадена вода во базените и реките или контакт со заразена […]

Како детето да го натерате да јаде овошје и зеленчук?

Како детето да го натерате да јаде овошје и зеленчук?

Секој родител сака неговото дете да се храни здраво, но тоа не е секогаш возможно. Форсирањето може да предизвика контраефект па многумина порано или подоцна им попуштаат на детските желби. Новата австралиска студија покажа дека постои многу едноставен начин децата да ги засакаат овошјето и зеленчукот. Научниците од Универзитетот Дикин испитале 72 деца од основно […]

Исповед на мајка, чие дете има АДХД

Исповед на мајка, чие дете има АДХД

Секој родител се соочил со потешкотијата да се избори со хистериите на своето дете. Може и вам ви се случило детето да почне да плаче во продавница, додека сите гледаат во вас и дури и на глас ве осудуваат, а вие размислувате дали некаде сте згрешиле во воспитувањето. Замислете тогаш како и е на мајката, […]

„Корекција“ на гените за отстранување на наследна болест на срцето

„Корекција“ на гените за отстранување на наследна болест на срцето

Група научници првпат успеаја да „корегираат“ гени во раниот стадиум на развој на човечки ембриони, со цел да спречат настанување на срцева болест, која се пренесувала наследно на генерации во едно семејство. Научниците до резултатите дошле откако утврдиле мутација на гените како причина за хипертрофична кардиомиопатија, која предизвикува ненадејна смрт кај инаку здрави лица. Имено, […]

Јадењето чоколада три пати неделно го намалува ризикот од срцев удар

Јадењето чоколада три пати неделно го намалува ризикот од срцев удар

Конзумирањето на помали количества на чоколада може да ја намали шансата за добивање на срцев удар, се тврди во една нова студија. Експертите тврдат дека конзумирањето на две до шест мали порции чоколадо неделно, ја намалува шансата од нерегуларна работа на срцето за 20 отсто. До ваквиот заклучок тие дошле истражувајќи ја поврзаноста меѓу конзумирањето […]

Утринските навики се клучни за расположението

Утринските навики се клучни за расположението

Истражувањата покажуваат, дека без оглед на тоа дали сте „утрински тип“ на човек или не, утринското расположение влијае на продуктивноста во текот на целиот ден. Ако се разбудите лошо расположени, веројатно тоа чувство ќе ве следи во текот на целиот ден. Од друга страна, ако се разбудите добро расположени, веројатно ќе бидете продуктивни и ќе […]

Алкохолот во бременоста влијае на развојот на лицето на бебето

Алкохолот во бременоста влијае на развојот на лицето на бебето

Дури и многу мали количества на алкохол во бременоста, влијаат на обликот на лицето на децата, покажа истражувањето спроведено со 1.570 бремени жени, што го спроведе австралиската научничка Џејн Халидеј. Честото конзумирање на алкохол во тек на бременост може да предизвика фетален алкохолен синдром кој влијае на карактеристиките на лицето, како што се мали отвори […]

Осаменоста е подеднакво штетна по здравјето како и дебелината

Осаменоста е подеднакво штетна по здравјето како и дебелината

Едно неодамнешно истражување покажа дека осаменоста го зголемува ризикот од смрт исто колку и дебелината. Научниците за ова истражување извршиле анализа на 148 студии за осаменост во кои учествувале повеќе од 300.000 испитаници. Лицата кои се изолирани имаат за педесет проценти поголем ризик од рана смрт отколку лицата кои имаат добри социјални односи. Научниците заклучиле […]