Патувања

Зошто авионите летаат толку високо?

Зошто авионите летаат толку високо?

Не постои максимална височина за летање, а рекордната височина ја постигнал пилотот Александар Федотов во советскиот МИГ 25М во 1997 година – 37.649 метри. Висината на која летаат повеќето авиони е 10 илјади метри, а во случај на летање важи правилото што повисоко, тоа подобро. Имено, една од главните причини поради кои авионите летаат толку […]

Венеција наскоро ќе исчезне под вода

Венеција наскоро ќе исчезне под вода

До крајот на овој век Венеција може да исчезне под вода. Нивото на водата во последните 1.000 години е нараснато за 30,5 сантиметри, велат научниците од италијанскиот Национален институт за геофизика и вулканологија. Тие ги анализираа локалните каменоломи за да ги проучуваат претходните промени на нивото на морето, а тие модели се искористени за предвидување […]

ФОТО: Фасцинантни скриени пештери во Чиле до кои се доаѓа само со брод

ФОТО: Фасцинантни скриени пештери во Чиле до кои се доаѓа само со брод

Мермерните пештери во Чиле се единствената природна формација настаната благодарение на удари на бранови врз варовничкиот ѕид во изминатите 6.000 години. Тие се наоѓаат во јужниот дел на земјата, на полуостров среде езерото Генерал Карера, а најблискиот град, Чиле Чико, е оддалечен пет часа возење. Внатрешноста на ѕидовите на пештерата се прекриени со прекрасни нијанси […]

На Барселона и е доста од „досадни кафулиња“, туризам и сувенири

На Барселона и е доста од „досадни кафулиња“, туризам и сувенири

Барселона е една од омилените европски туристички дестинации и секоја година ја посетуваат повеќе од 32 милиони луѓе. Сепак изгледа дека на властите на оваа каталонска убавица им е преку глава. Приходите од туризмот претставуваат 14 отсто од градската економија, а судејќи според новата најавена регулатива, тој удел би можел да се намали. Како што […]

Компанија од САД плаќа 12 илјади долари за практиканти кои ќе шетаат и пијат пиво

Компанија од САД плаќа 12 илјади долари за практиканти кои ќе шетаат и пијат пиво

Летото е периодот кој луѓето најчесто го користат за шетање, дружење и опуштање, а речиси и да нема подобро опуштање од пиење пиво и патување цело лето. Ланец на пивници од Флорида, World of Beer, објави оглас за практиканти кои ќе се приклучат на програмата Дринк Ит и кои ќе треба да посетуваат различни пивници […]

Колку авиони има на небото во моментов?

Колку авиони има на небото во моментов?

Следењето на летот на секој еден авион во светот не е лесна задача. Тоа се вкупно 23.600 линии, посочуваат анализите на компанијата Асенд. Според податоците на авиациската интернет страница airliners.net пак, моментно во светот има околу 39.000 авиони во погон, а светскиот рекорд изнесува 150.000. Таа бројка ги вклучува и патничките и товарните летала. Официјално, […]

Пиреја меѓу десетте најголеми пристаништа во Европа

Пиреја меѓу десетте најголеми пристаништа во Европа

Атинското пристаниште Пиреја, како минатата, така и оваа година се наоѓа меѓу десетте најголеми пристаништа во Европа, соопшти порталот „Портекономикс“. Се до 2007 тоа не беше дури ни помеѓу топ 15 најголеми европски пистаништа. Познавачите сметаат дека приликите се променети благодарение на стратешкото партнерство со кинескиот гигант Коско, пишува грчки „Нафтемборики”. Пристаништето лани го имаше […]