Патувања

Најпосетени дестинации и атракции во 2012.

Најпосетени дестинации и атракции во 2012.

Годината која е позади нас донесе важен рекорд –  милијарда луѓе патувале надвор од границите на нивните земји. Кои се меѓутоа, најпопуларни туристички дестинации оваа година и кои се тие атракции кои луѓето најчесто ги посетувале? Врз основа на десет милиони приказни за патувањата и виртуелните разгледници објавени на Фејсбук, сајтот Gogobot, објави листи на […]

Предлози за активен зимски одмор

Предлози за активен зимски одмор

Со доволно пари секој може да биде посебно креативен во изборот на одмор во зимскиот период. Ви ги претставуваме патувањата на кои ќе посакате да заминете доколку сакате активни, а креативни одмори. Шведска – Хотел од мраз Во Шведската покраина Лапланд е изграден 23-от хотел од мраз што се наоѓа на 17 километри од Кирун. Целото здание е направено од мраз, додека креветите се покриени со душеци […]

ФОТО: Туристите го искористија пријатниот ден за прошетка низ Охрид

ФОТО: Туристите го искористија пријатниот ден за прошетка низ Охрид

Охрид денес по неколку месечниот длабок зимски сон се врати во живот. Градот го раздвижија домашните и странски гости кои дојдоа во Охрид за Новогодишните празници. По чаршија и градскиот кеј можеа да се забележат туристи од Србија, Грција, Црна Гора и Бугарија. Најбројни се Србите и Бугарите и тоа гости од помладата генерација кои направиле […]

Памукале – турската памучна тврдина

Памукале – турската памучна тврдина

„Памукале“’ во превод значи „тврдина од памук“’. Местото и го добило таквиот назив заради специфичниот изглед на серпентините и терасите, додека легендата зборува дека во дамнешни времиња дивовите тука го сушеле памукот, па од таму и името „Памукале“. Местото се наоѓа на Егејско море и претставува исклучително значајно природно обележје на Турција. Доколку ги погледате […]

Долината Сват – природно богатство на Пакистан

Долината Сват – природно богатство на Пакистан

Долината Сват во Пакистан, која ја краси исклучително богата природна убавина, а која во светот е позната како „џенетска долина“, донеодамна беше туристичка атракција за туристите од целиот свет, додека денес никој нема храброст да го посети ова место, кое сега е познато како локација на која се кријат талибанските бунтовници. Долината Сват се наоѓа […]

Швајцарија е најдобра земја за да се родите

Швајцарија е најдобра земја за да се родите

Швајцарија е најдобра земја во која можете да се родите, утврди истражувањето на британската компанија „The Economisti Intelligence Unit “ спроведена во 90 земји од светот. Истражувачите барале да откријат која земја на бебињата кои ќе се родат во 2013 година им нуди најдобри услови за здрав и среќен живот. Швајцарците се посреќни и имаат подобар […]

Мало село во Турција доживеа туристички бум поради претпоставките поврзани со календарот на Маите

Мало село во Турција доживеа туристички бум поради претпоставките поврзани со календарот на Маите

Мирното село Ширинџе со население од 600 жители во западна Турција, кое се наоѓа во близина на античкиот град Ефес, веќе неколку недели доживува туристички бум, поради шпекулациите поврзани дио древниот календар на Маите. Според некои претпоставките, кои се засноваат на календарот на Маите, на 21 декември светот ќе биде уништен, а ќе опстанат единствено селото […]