Патувања

Хотел во Финска бара „ професионален спијач“

Хотел во Финска бара „ професионален спијач“

 Еден фински хотел објави оглас во кој бара „професионален спијач“. Како што пренесуваат медиумите во оваа земја, управата на хотелот „Фин“, во центарот на Хелсинки, објаснила дека спијачот ќе биде задолжен во токот на 35 дена да ги тестира хотелските соби и своите забелешки да ги стави на блог. На оваа идеа дошол  менаџерот на хотелот, Тио Тика, кој смета дека тоа ќе биде добра […]

Во Бурса отворен Музеј на свилата

Во Бурса отворен Музеј на свилата

Во градот Бурса отворен е Музеј на свилата, прв од таков вид во Турција. Поставката го следи целиот циклус на изработка на свилата. Започнува од одгледувањето на свилени буби, ги минува сите фази на обработка и завршува со готово платно. Градот Бурса е центар на текстилната индустрија во Турција, при што производството на свила зазема […]

Неверојатна авантура на малиот „патник“

Неверојатна авантура на малиот „патник“

Прекуокеанската пловидба од Хаваи до Тајван, долга пет години изгледа сосема неверојатно. Приказната звучи уште поневеројатно ако се земе предвид дека нејзин главен јунак е „фото – апарат“. Многу малку туристи го дочекуваат враќање на работите, кои ги загубиле за време на патувањето. Меѓу нив е и Американката Линдси Крамбли Скелан, која не го криела […]

Туристите не можат толку лесно да патуваат во САД

Туристите не можат толку лесно да патуваат во САД

Туристичката асоцијација на САД ја повика Владата да ја поедностави процедурата за добивање на американска виза, чие комплицирано издавање ги одбива туристите. Малиот број странски посетители се вклопува во успорувањето на економскиот раст, со оглед на тоа дека милиони потенцијални туристи патуваат во други земји. Освен тоа деловните собири, кои би можеле да се организираат […]

Во Брно изградена највисоката зграда во Чешка

Во Брно изградена највисоката зграда во Чешка

Највисоката зграда во Чешка не се наoѓа во главниот град Прага, туку во Брно, вториот по големина чешки град, кој се наоѓа на југоисток во земјата. Како што јави дописникот на МИА од Прага, зградата, која е висока 111 метри и има 28 спрата, ќе биде пуштена во употреба за неколку недели. Бело-портокаловата градба делува елегантно […]

Париз до 2020 година треба да стане и ски центар

Париз до 2020 година треба да стане и ски центар

Ако се оствари планот на градските власти, Париз за неколку година може да стане европската метропола која, покрај бројните историски и други знаменитости, на туристите ќе им нуди и можност да скијаат. Имено, градските власти планираат до 2020 година на север од Париз да изградат огромен рекреативно-комерцијален комплекс во кој, покрај трговски центри и културни […]

Во Токио отворен најновиот и најсовремен кабуки театар

Во Токио отворен најновиот и најсовремен кабуки театар

Во центарот на Токио денеска е откриена најсовремената зграда, што ќе биде дом на традиционалниот јапонски кабуки театар. Зградата на театарот во квартот Гинза, што за јавноста ќе биде отворен на почетокот на април, на посетителите ќе им даде можност да ги користат преносливите монитори за да го читаат објаснувањето на оваа повеќевековна уметничка форма во Јапонија, која за многумина е тешко разбирлива. Оваа услуга прво ќе биде […]