Економија

Кипар ќе бара помош до четири милијарди евра

Кипар ќе бара помош до четири милијарди евра

Кипарскиот министер за економија, Анреас Мавројанис изјави дека се уште не е донесена одлука на кој начин ќе се спасува банкарскиот систем во Кипар, но постои опција за евентуален заем. „Кипар има потреба од четири милијарди евра финансиска помош од Европската унија, но во следните недели потребни му се 1,8 милијарди евра за докапитализација на […]

Легализација на фарми, оранжерии и трла

Легализација на фарми, оранжерии и трла

На собраниската комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство, помина првото читање на предлог измената на законот за земјоделско земјиште, со што објектите изградени на земјоделско земјиште ќе можат да се легализираат за едно евро од квадрат. Со овие измени на законот се овозможува да се легализираат бесправно изградените објекти на земјоделско земјиште со што тие […]

Кој е најскапиот град на светот?

Кој е најскапиот град на светот?

Најскапиот град на светот е престолнината на Јапонија, Токио, потоа следуваат Осака, Москва и Женева, објави британската консултантска фирма „Mercer“. Меѓу десетте најскапи градови на оваа листа се најдоа и Сингапур и Цирих, кои го делат 6-тото место. Европските градови, поради намалената вредност на еврото, забележале пад во однос на минатогодишната листа, па така Париз […]

Јовановски: Колку им должи владата на фирмите?

Јовановски: Колку им должи владата на фирмите?

СДСМ уште пред две години поставила прашање колку Владата им должи на фирмите, но владата одбивала да каже. „Бидејќи Владата цело време тврди дека навреме си ги плаќа обврските и дека нема долгови, ја повикавме редовно да објавува на интернет страницата на Министерството за финансии дали и колку им должи на фирмите. И тоа одбија […]

ЛДП: Власта води погрешна политика во земјоделството

ЛДП: Власта води погрешна политика во земјоделството

„И покрај огромните стимулации во земјоделството, и постојано зголемување на стимулациите од буџетот, земјоделското производство бележи се полоши резултати“, констатира ЛДП. „Откупните цени на раноградинарските производи годинава се за 40% пониски од ланските. Според податоците од Државниот завод за статистика перманентно се зголемува увозот на храна, и во 2011 година се потрошени 672 милиони долари […]

Кларк сака да прави синтетичка нафта на Косово

Кларк сака да прави синтетичка нафта на Косово

Пензионираниот американски генерал, Весли Кларк, кој за време на својата служба беше командант на НАТО додека се бомбардираше Југославија, побара од Приштина дозвола да ги истражува резервите на јаглен во Косово. Доколку истражувањето даде добри резултати, тој има намера од овде да произведува синтетичка нафта. Порталот „Животот во Косово” (Jeta ne Kosove) пишува дека Кларк, […]

Нови правила на енергетскиот пазар

Нови правила на енергетскиот пазар

Регулаторната комисија и МЕПСО, презентираа нови правила на пазарот на електрична енергија. Според нив тоа е нова ера во либерализацијата на енергетскиот пазар. „Правилата за пазар на електрична енергија отвораат ново поглавје во процесот на либерализација на пазарот на електрична енергија на кој од 1 јануари 2013 година електрична енергија ќе купуваат повеќе од 170 […]

Богетиќ: Македонија мудро управува со јавните финансии

Богетиќ: Македонија мудро управува со јавните финансии

„Управувањето со фискалните политики во Македонија е на солидно ниво досега, а предизвикот е да се продолжи со тоа во едни понеповолни услови оваа година и да се опстои на патот на структурните реформи кои добро и служеле на земјата. Секако, растот во Македонија не е ни одблиску онаму каде што би требало да биде, […]

ЕК:Шпанија ќе ја врати довербата на пазарите

ЕК:Шпанија ќе ја врати довербата на пазарите

Шпанија ќе ја добие неопходната европска финансиска инјекција за докапитализација на банките. Сумата најверојатно се движи околу сто милиони евра, иако претходно, ММФ, излезе со проценка за неопходни 40 милиони евра. Европската комисија изјави дека е сигурна оти Шпанија ќе ја врати довербата на пазарите. „Благодарејќи на длабинското реструктуирање на финансискиот сектор и придвижување на […]

Тензично и без епилог средбата на прилепските дуќанџии со градоначалникот

Тензично и без епилог средбата на прилепските дуќанџии со градоначалникот

Неуспешен обид да се надмине конфликтот меѓу прилепските дуќанџии и УЈП. Најголем дел од дуќанџиите нездоволни ја напуштиле средбата. Директорот на УЈП не дошол , а присутни биле градоначалникот Марјан Ристески и пратеникот Димитар Стевананџија. Основни барања на дуќанџиите биле: -Да се намалат казните по секој основ. -Да се вратат во сила, законските прописи за […]

Нема пари за развој на планските региони

Нема пари за развој на планските региони

Скратени парите за рамномерен развој на регионите. Наместо еден процент од бруто националниот производ, регионите добија по околу 50 илјади евра. Значи ли тоа дека државата полека крева раце од концептот за рамномерен развој што сама го промовираше? Засега сите негираат, но останува фактот дека парите за оваа намена постојано се кратат. „На првиот повик […]