Економија

Најслаба божиќна продажба во Грција во изминатите 10 години

Најслаба божиќна продажба во Грција во изминатите 10 години

Според првичните проценки, грчките трговци на мало оваа година регистрирале најслаба божиќна продажба во изминатата деценија – за околу 40 отсто пониска отколку во 2011 година. Божиќната продажба на облека и чевли во однос на 2011 година биа пониска за 50 отсто, електрични уреди за 40 отсто, а козметики и книги за 30 отсто, соопшти […]

Дебар првпат доби рибарница

Дебар првпат доби рибарница

Во Дебар првпат се отвори продавница за свежа риба. Сопственик е новиот концесионер на Дебарското Езеро, ЗЗ „Охридска пастрмка“ од Струга. – Освен економските ефекти од стопанисувањето со езерото, неопходно беше на дебрани да им нудиме свежа риба од нивното езеро што досега недостасуваше. Секојденвно рибарницата ја снабдуваме со автохтона пастрмка, крап, клен, мренка, па дури […]

Грчки министер криел богаташи?

Грчки министер криел богаташи?

На новата “Лагард листа”, на имиња на богати Грци со сметки во швајцарски банки, наводно, се наоѓаат четири нови имиња. Се сомнева дека овие четири имиња се избришани од оригиналната листа од 2010 година, по интервенција на еден министер. АП наведува, повикувајќи се на неидентификувани судски извори, дека станува збор за имињата на четири роднини […]

Уставниот суд на Франција го отфрли данокот од 75% за високите лични примања

Уставниот суд на Франција го отфрли данокот од 75% за високите лични примања

Уставниот суд на Франција го прогласи за неуставен делот од законот со кој се воведуваше данок од 75 процнти од високите лични примања, кои надминуваа еден милион евра годишно, јавува дописникот на МИА од Париз. Во соопштението од Уставниот суд се наведува дека таквиот данок  не ја „признава рамноправноста на јавните давачки“ односно сите Французи се еднакви пред даночните […]

Законски иазмени за регулирање на сезонските вработувања

Законски иазмени за регулирање на сезонските вработувања

Полесно и пофлексибилно ангажирање на сезонски работници во секторите каде за тоа има потреба, но и нивна поголема заштита имаат за цел последните измени на Законот за работни односи што беа презентирани денеска во Владата. Со нив се овозможува за вршење сезонска работа да се заснова работен однос без јавно огласување, но најмногу до 30 дена, а пробната работа […]

„Самсунг“ планира да продаде 510 милиони телефони во 2013 година

„Самсунг“ планира да продаде 510 милиони телефони во 2013 година

Јужнокорејскиот електронски гигант „Самсунг“ планира следната година да продаде повеќе од половина милијарда телефони во светот (510 милиони) и со тоа да ја зачува лидерската позиција на овој пазар. „Самсунг“, за реализација на оваа цел, планира на продажбата на новите апарати со инсталиран оперативен систем Андроид, на американската компанија „Гугл“, но и на забрзување на продажбата на […]

ИКЕА гради прва стоковна куќа во Хрватска

ИКЕА гради прва стоковна куќа во Хрватска

Шведската компанија ИКЕА поднесе барање за издавање градежна дозвола за својата прва стоковна куќа во Хрватска, на источниот излез од Загреб. Загребскиот весник „Јутарњи лист“ пишува дека отворањето на објектот е предвидено една година по почетокот на изградбата, која се очекува во март или април следната година. Вкупната вредност на оваа инвестиција во Хрватска ќе […]

ВМРО-ДПМНЕ: Задолжувањата помали отколку во времето на СДСМ

ВМРО-ДПМНЕ: Задолжувањата помали отколку во времето на СДСМ

ВМРО-ДПМНЕ ги отфрли како лажни обвинувањата на СДСМ за задолжувањето потенцирајќи дека денес долгот на државата е 30 проценти, за разлика од времето на СДСМ кога изнесувал 38 проценти. Заменик координаторот на ВМРО-ДПМНЕ Илија Китановски на прес-конференција посочи дека во периодот од 2013 до 2020 година ќе треба да се отплаќаат кредити во износ од 459,1 […]

Општина Охрид: ВМРО-ДПМНЕ побрзаа на јавноста да и пласираат нова лага

Општина Охрид: ВМРО-ДПМНЕ побрзаа на јавноста да и пласираат нова лага

Советниците на ВМРО- ДПМНЕ , ја напуштија денешната седница на Советот на Општина Охрид , на која беше донесен буџетот на општината за 2013 година. Наместо од говорницата , за што земаат паушален паричен надомест, тие се определија нивните неаргументирани обвинувања да ги соопштат на прес конференција . По директива на врвот на нивната партија […]

(ВИДЕО) Јовановски: Владата не задолжува со нови 400 милиони евра

(ВИДЕО) Јовановски: Владата не задолжува со нови 400 милиони евра

СДСМ денеска на прес-конференција обвини дека власта продолжува со задолжувањето на граѓаните за нови над 400 милиони евра, односно оти секое четиричлено семејство ќе биде задолжено со нови 800 евра. „Денеска во Собранието, на комисијата за финансирање и буџет, без присуство на опозицијата е одобрен заемот од Светска банка во износ од 50 милиони долари или […]

Пререгистрација на невработени на лица кои активно бараат работа и останати

Пререгистрација на невработени на лица кои активно бараат работа и останати

Во Агенцијата за вработување во тек е пререгистрација на невработените во две евиденции, една за оние кои активно бараат работа и друга за останати кои се пријавуваат во Агенција. Во изминатите четири дена од почетокот се регистрирани 316 лица кои веднаш се изјасниле дека не бараат работа. На 27.000 им се дадени обрасци кои треба […]