Економија

Отворен конкурс за зелени бизнис идеи

Отворен конкурс за зелени бизнис идеи

Здружението за социјални иновации „АРНО“ распишува конкурс за зелени бизнис идеи кои промовираат традиционална изработка на производи кои користат ресурси од локалната заедница и кои потикнуваат иновативни идеи за развој на животната средина. „Филантропија преку зелени идеи“ е годишен конкурс кој поддржува развој на мали, локални одржливи бизнис идеи во Албанија, Косово, Македонија, Црна Гора, […]

СДСМ: Следува темелна ревизија на сите трошења на пари на граѓаните од Груевски и соработниците

СДСМ: Следува темелна ревизија на сите трошења на пари на граѓаните од Груевски и соработниците

„Следува период во кој новата Влада ќе ги преиспита сите задолжувања што ги направи досегашната власт изминативе години на крајно нетранспарентен начин. Исто така ќе биде спроведена и темелна ревизија на сите нетранспаретни трошења на пари на граѓаните од Буџетот на Р.Македонија што ја крахираа економијата. Никола Груевски и неговите соработници заминуваат од власт оставајќи […]

Обука за 40 лица во рамки на проектот на МАСИТ за „Преквалификација на кадри“

Обука за 40 лица во рамки на проектот на МАСИТ за „Преквалификација на кадри“

Вкупно 40 кандидати денеска почнуваат со обуката во рамки на проектот на Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ за „Преквалификација на кадри“, во соработка со УСАИД/РЕГ проектот. Станува збор за започнување на втора – едукативна фаза од проектот во соработка со Сивус едукативен и развоен центар. – По спроведеното истражување меѓу компаниите […]

КХВ: Илија Филиповски успешно го презема „Технокомерц” АД Скопје

КХВ: Илија Филиповски успешно го презема „Технокомерц” АД Скопје

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија (КХВ) на 114-тата седница ја прифати понудата за преземање на акции издадени од „Технокомерц” АД Скопје што ја даде лицето Илија Филиповски. Како што информираат од КХВ, понудата за преземање била прифатена од вкупно 22 сопственици на обични акции со право на глас во „Технокомерц” АД Скопје […]

Раст на цената на нафтата на светските берзи

Раст на цената на нафтата на светските берзи

Цените на нафтата на светските берзи денеска забележаа раст, во просек за над половина долар, што според експертите, укажува на стабилизација на глобалните пазари по големиот пад на вредноста на акциите на Њујоршката бреза во средата. Вредноста на американската „лесна“ нафта денеска во електрноските трансакции пред отворањето на Њујоршката берза се зголеми за 75 центи […]

Грција очекува кинески инвестиции во висина од 40 милијарди долари

Грција очекува кинески инвестиции во висина од 40 милијарди долари

Грција очекува новиот кинески проект, „Патот на свилата“, да ја зајакне нејзината позиција на економски план, да резултира со зголемување на трговската размена меѓу двете држави до три милијарди долари и во земјата да влезат инвестиции од Кина во висина од 40 милијарди долари. – Грчкиот бизнис очекува дел од тие 40 милијарди долари, кои […]

Грчкиот Парламент усвои нови економски мерки

Грчкиот Парламент усвои нови економски мерки

Грчкиот Парламент синоќа усвои нови економски мерки, кои претходно беа договорени од страна на грчката Влада и кредиторите на земјата, во замена за нова транша меѓународна помош. Нацрт-законот, што предвидува нови намалувања на пензиите од 2019 година, зголемување на даноците и ограничување на социјалната помош, беше одобрен од 153 пратеници од владејачкиот блок на Коалицијата […]

Макпетрол АД Скопје продолжува да инвестира во сопствени и нови капацитети, отворена 126. бензинска станица

Макпетрол АД Скопје продолжува да инвестира во сопствени и нови капацитети, отворена 126. бензинска станица

Макпетрол АД Скопје продолжува да инвестира во сопствени, нови капацитети и истовремено продолжува и понатаму со зацртаниот инвестициски циклус. При тоа, со постојана тимска работа на стручниот и професионален кадар, Макпетрол АД Скопје ги имплементира највисоките европски стандарди во сегментот на трговијата со нафтени деривати. Денеска во 12 часот, свечено беше отворена новата Бензинска станица […]

СКСЗМ отвора бизнис ХАБ за поддршка на претпримачки идеи

СКСЗМ отвора бизнис ХАБ за поддршка на претпримачки идеи

топанската комора на северозападна Македонија (СКСЗМ) денеска промовираше бизнис ХАБ во кој ќе се нудат услуги и стручна поддршка за реализирање бизнис идеи на млади, жени претприемачи и жени од помалку развиените региони во Македонија. Целта е да се намали невработеноста и да се обезбеди нивна финансиска независност. Предвиденон е Create Hub да понуди работен […]

Завршија проценките на комисиите за штетите до мразот во кочанско

Завршија проценките на комисиите за штетите до мразот во кочанско

По поднесените барања од страна на земјоделците за настанатата штета од мразот, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство Подрачна единица во Кочани како и од општините Кочани и Чешиново Облешево, беа формирани две комисии кои што излегоа на терен со цел утврдување на настанатите штети во периодот од 21 и 22 април. По направениот увид […]

Во 2015. индустријата зафатила 4,282 милијарди метри кубни вода

Во 2015. индустријата зафатила 4,282 милијарди метри кубни вода

Индустриските претпријатија во земјава во 2015 година вкупно зафатиле 4,282 милијарди метри кубни вода, а најголемо учество од 99,4 отсто имал секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација. Според податоци на Државниот завод за статистика, најголемото количество на водата за снабдување на претпријатијата, дури 49 отсто потекнува од површински води, а од вкупно […]