Економија

МФ: Транспарентно ги објавуваме сите податоци согласно методологијата на ММФ

МФ: Транспарентно ги објавуваме сите податоци согласно методологијата на ММФ

Министерството за финансии во ракција на соопштението на СДСМ наведува дека согласно методологијата на ММФ квартално го објавува државниот и јавниот долг, како и усогласувањата со макроекономските показатели. Во реакцијата додава дека по објавување на податокот за бруто домашен производ, Министерството на својата веб страна го објавила ревидираниот јавен и државен долг согласно податоците на […]

СДСМ: Власта во заминување лаже за БДП и долгот

СДСМ: Власта во заминување лаже за БДП и долгот

„За брзо време ќе има ревизија на објавените податоци од страна на Министерството за финансии и од страна на Државниот завод за статистика за сите економски показатели што се обидува да ги крие власта во заминување, во обид да ги покрие катастрофалните резултати во економијата. Министерството за финансии прикажува намалување на јавниот и државниот долг […]

Кучи: Берза за енергија ќе возможи транспарентност и поголема конкурентност

Кучи: Берза за енергија ќе возможи транспарентност и поголема конкурентност

Разгледување на сите можни опции за формирање берза на енергија во земјава, е целта на работилницата на тема „Воспоставување на организиран пазар на електрична енергија во Република Македонија“ што денеска се одржа во Скопје во организација на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и ТЕМА Консалтинг Груп. Работилницата, која се одржува во рамки на проектот „Техничка […]

Во јануари 79% од струјата обезбедена од домашни извори

Во јануари 79% од струјата обезбедена од домашни извори

Во Македонија во јануари годинава вкупно се потрошени 914.376 МWh електрична енергија, 54.214 мил. нм3 природен гас, 586 412 тони јаглен и 77 141 тони нафтени продукти, соопшти денеска Државниот завод за статистика. Бруто-домашното производство на електрична енергија учествувало со 79% во бруто-домашната потрошувачка, додека 97.8% од вкупната потрошувачка на јаглени се употребени за производство […]

Просечната плата во јануари 22.750 денари

Просечната плата во јануари 22.750 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во Македонија во јануари годинава изнесувала 22.750 денари и била за 2,2 отсто поголема во споредба со јануари лани, соопшти денеска Државниот завод за статистика. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на порастот на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите: Информации и комуникации (9.4%), Јавна управа и одбрана; задолжително […]

Намалени јавниот и државниот долг поради раст на БДП за 452 милиони евра

Намалени јавниот и државниот долг поради раст на БДП за 452 милиони евра

Државниот и јавниот долг се намалени по ревидирањето на бруто-домашниот производ, објави на својата веб страна Министерството за финансии. Согласно официјалните податоци на Државниот завод за статистика вредноста на БДП за 2016 година е зголемена на 9,862 милијарди евра односно е повисока за 452 милиони евра. Согласно овие податоци државниот долг изнесува 39,1 проценти од […]

Почна пролетната сеидба во Дебарско

Почна пролетната сеидба во Дебарско

Поволните временски услови и доволната количина влага во почвата овозможија земјоделците од општините Дебар и Центар Жупа оваа пролет сеидбените работи да ги почнат десетина дена порано од вообичаено. – Во двете општини пролетните култури ќе се најдат на 300 хектари. Од вкупно планираните површи, 165 ќе бидат засеани со пченка, со фуражни култури околу […]

Деловна средба меѓу компаниите од кичевскиот и велешкиот регион

Деловна средба меѓу компаниите од кичевскиот и велешкиот регион

Деловна средба меѓу компаниите од кичевскиот и велешкиот регион со цел зголемување на соработката ќе се одржи денеска во Кичево, во организација на регионалните комори при Стопанската комора на Македонија. На средбата, како што е најавено, ќе присуствуваат компании од бизнис-секторот од двата региона, како и претставници од општините Велес и Кичево. Целта е да […]

Работилница за воспоставување организиран пазар на електрична енергија

Работилница за воспоставување организиран пазар на електрична енергија

Работилница за воспоставување на организиран пазар на електрична енергија во Република Македонија, ќе се одржи денеска во Скопје, во организација на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и ТЕМА Консалтинг Груп. Како што е најавено на работилницата ќе се обрати и министерот за економија Дритон Кучи. Работилницата е во рамки на проектот „Техничка помош за воспоставување […]

Отворен Македонскиот изложбено-трговски дом во Москва

Отворен Македонскиот изложбено-трговски дом во Москва

Со отворањето на Македонскиот изложбено-трговски дом во деловниот центар, сопственост на рускиот агро-кластер „Фуд сити“, во Москва од денес македонските компании имаат можност за пласман на производите на рускиот пазар. Македонскиот павилјон ќе биде целосно во функција на зголемување на пласманот на македонските производи на рускиот пазар и ќе им нуди комерцијална, правна, царинска и […]

Мисајловски: Работиме на проекти на изградба на коридорите 8 и 10

Мисајловски: Работиме на проекти на изградба на коридорите 8 и 10

Посветени сме на реализација на проекти по должината на коридорите 8 и 10, со цел подобрување на транспортна инфраструктура и зголемување на квалитетот на услугите и конкурентноста на нашата мрежа на овие коридори, истакна денеска македонскиот министер за транспорт и врски Владо Мисајловски на министерскиот состанок за инвестициите во транспортот во земјите од Западен Балкан, […]