Култура

Во Скопје доаѓа „Мала школа за антифашизмот“

Во Скопје доаѓа „Мала школа за антифашизмот“

Во организација на Контрапункт – асоцијација за развој нови и алтернативни практики и политики во социо-културниот контекст, критичката мисла и граѓанскиот активизам, ќе се одржи двоедневен настан насловен „Мала школа за антифашизмот – медиумите и отпорот“, којшто ќе се одржи на 13. и 14. декември во 19:00 часот, ќе се состои од изложба, јавна дискусија, […]

Завршија истражувањата на неолитската населба Кременица

Завршија истражувањата на неолитската населба Кременица

Со финансиска поддршка од Министерството за култура завршија археолошките истражувања на локалитетот Кременица, кој се наоѓа во близина на селото Долна Бела Црква во преспанскиот регион. Годинашните ископувања, како што соопшти Министерството за култура, кои се одвиваа во рамките на годишната програма за заштита на културното наследство, претставуваа продолжение на претходните активности преземени во 2011 и […]

Литературниот фестивал „ПРО-ЗА Балкан” најави новини во 2014 година

Литературниот фестивал „ПРО-ЗА Балкан” најави новини во 2014 година

Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан” кој беше промовиран годинава во март,  второто издание ќе го одржи од 27-ми до 29 мај 2014. Новина на фестивалот, кој го организира издавачката куќа „Икона“, ќе биде воведувањето Фелоушип програма. – Од 2014 започнуваме со Фелоушип програма преку која во Македонија ќе доаѓаат странски издавачи, директори и програмски менаџери […]

Стихозбирката „Остаток од друг век“ на Никола Маџиров објавена во Шведска

Стихозбирката „Остаток од друг век“ на Никола Маџиров објавена во Шведска

Поетската книга на Никола Маџиров „Остаток од друг век“ деновиве е објавена во Шведска од издавачката куќа „Рамус“, која го најави Маџиров како еден од најсилните европски современи поетски гласови и како еден од најпреведуваните светски поети на неговата генерација. Преводот на книгата е на Миодраг Станковски. – Книгата успешно го комбинира современиот политички европски […]

Концерт по повод 70 години од раѓањето на композиторот Ристо Аврамовски

Концерт по повод 70 години од раѓањето на композиторот Ристо Аврамовски

Македонската академија на науките и уметностите и Женскиот хор „Рустико“ вечер организираат концерт по повод 70 години од раѓањето на композиторот и академик Ристо Аврамовски. Хорот „Рустико“ под диригентство на Запро Запров ќе ја изведе музичката драма „Етнографофонија“ на Аврамовски, а како солисти ќе настапат баритонот Горан Начевски и сопранистката Емилија Авррамовска. Во инструментариумот се дајриња, тарабуки, […]

Нова рецензија за „Пред дождот“ во Иран

Нова рецензија за „Пред дождот“ во Иран

Иранскиот филмски критичар Хосеин Еди Задех објави рецензија за „Пред дождот“ на Милчо Манчевски во иранското списание за филм „24“. Текстот, насловен „Фотографија на смрт“, е објавен во делот на списанието кој се однесува на посебни тематски содржини. – Авторот Задех во својот краток есеј ја разгледува употребата на камерата и фотографијата во филмот „Пред […]

Студентска изведба на „Буре барут“ во КИЦ на РМ во Софија

Студентска изведба на „Буре барут“ во КИЦ на РМ во Софија

Македонски и бугарски студенти од Академијата за филмска и театарска уметност во Софија (НАТФИЗ) и студенти од одделите за театар и музика од Нов бугарски универзитет вечер во Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија ќе ја играат претставата „Буре барут“ според драмскиот текст на Дејан Дуковски. Режијата е на Ана Батева, а играат: Сара Мејс, […]

Промоција на избрани дела од Оливера Николова

Промоција на избрани дела од Оливера Николова

Во Друштвото на писателите на Македонија денеска ќе биде промовиран тритомен избор од творештвото за деца на истакнатата македонска писателка Оливера Николова. За избраните дела на Николова, објавени во издание на „Просветно дело“ од Скопје, ќе зборува професорката Весна Мојсова – Чепишевска, а фрагменти од творештвото ќе чита Софија Гогова – Врчаковска. Во богатиот и разновиден […]

Новогодишен саем на книгата на издавачката куќа „Феникс“

Новогодишен саем на книгата на издавачката куќа „Феникс“

Над 10.000 книги и други изданија како боенки, сликовнци, лектири за основно и средно образование, енциклопедии, бестселери, прирачници за дом, семејство и здравје, ќе бидат понудени на годинашниот “Новогодишен саем на книгата“ во организација на Издавачката куќа “Феникс“, што почнува денеска. Саемот ќе се одржи под слоганот “Книги за сите генерации“, а ќе трае до 10 […]

Промоција на „Корпоративно утро“ од Васко Марковски

Промоција на „Корпоративно утро“ од Васко Марковски

Делото „Корпоративно утро“ од Васко Марковски вечер ќе биде промовирана во Младинскиот културен центар, кино „Фросина“. Васко Марковски ќе се претстави како мултимедијален артист, преку стихови, фотографии и музика, дела настанати во перидот додека беше создавана „Корпоративно утро“. Како музичка придружба првпат ќе бидат јавно изведени композиции од скопскиот бенд „Коњи на поило“.

Денот на човекови права ќе го одбележи „машко друштво“ на поети

Денот на човекови права ќе го одбележи „машко друштво“ на поети

Петмина поети утре во 20 часот ќе настапат на поетската вечер насловена како „Стихови на слободата“ која по повод Меѓународниот ден на човековите права (10 декември) ќе се одржи во Цреша бар. Игор Исаковски, Јовица Ивановски, Илир Ајдини, Мирослав Стојановиќ – Шуки и Џабир Дерала ќе ги читаат своите стихови и ќе бидат придружени од […]