Култура

Промоција на книгата „Извештаи на рисот“ од Славе Ѓорѓо Димоски и Сергеј Андреевски

Промоција на книгата „Извештаи на рисот“ од Славе Ѓорѓо Димоски и Сергеј Андреевски

Книгата „Извештаи на рисот“ од Славе Ѓорѓо Димоски и Сергеј Андреевски в среда ќе биде промовирана во галеријата на Младинскиот културен центар. Се работи за оригинален и уметнички кохерентен проект составен од песни на Славе Ѓорго Димоски и цртежи на Сергеј Андреевски. Книгата на 44 странци содржи дваесетина песни од Димоски и исто толку цртежи […]

НУБ „Св. Климент Охридски“ го одбележа Светскиот ден на книгата и авторското право

НУБ „Св. Климент Охридски“ го одбележа Светскиот ден на книгата и авторското право

Националната и универзитетска библиотекла „Св. Климент Охридски“ денеска го одбележа Светскиот ден на книгата и авторското право – 23 Април, кој во 1995 година е избран од УНЕСКО симболично како датум на кој во 1616 година починале двајца великани на светската книжевност – Вилијам Шекспир и Мигуел де Сервантес. На чествувањето во НУБ беа прочитани […]

Промоција на поетската книга „Припек на зајдисонце“

Промоција на поетската книга „Припек на зајдисонце“

Во мултимедијалниот културен центар „Матица ексклузив“ вечер ќе биде промовирана поетската книга „Припек на зајдисонце“ од Ванчо Накев во издание на „Панили“. Делото ќе го промовираат Ефтим Клетников и Јован Христовски, а стихови ќе читаат Антонио Павловски и членови на Студиото на Симеон Гаврилов од Штип. Промоцијата ќе биде збогатена со музички настап на Драган […]

Тројца добитници на меѓународната награда „Струшко слово“ за 2017 година

Тројца добитници на меѓународната награда „Струшко слово“ за 2017 година

Книжевниците Мујо Бучпапај од Албанија, Жарко Милениќ од Босна и Херцеговина и Панде Манојлов од Македонија се годинашните добитници на меѓународната награда „Струшко слово“ за 2017 година, која ја доделуваат Културниот центар „Бран“ и ревијата за книжевност „Бранувања“. На странските добитници им се доделува за заслуги за градење пријателски односи меѓу авторите на Балканот, а […]

„Двете принцези“ – роман за деца од Натали Спасова

„Двете принцези“ – роман за деца од Натали Спасова

„Македоника литера“ го објави авантуристичкиот роман наменет за деца „Двете принцези“ на младата писателка Натали Спасова. – Низ забавна и возбудлива приказна, овој роман ги поттикнува децата да ги прифаќаат разликите, да одбиваат дискриминација и да бидат поотворени кон другите култури и начини на живот. Ги промовира концептите на толеранцијата и мирот, но и хуманоста […]

Одбележување на Светскиот ден на книгата и авторското право

Одбележување на Светскиот ден на книгата и авторското право

Националната Универзитетска библиотекла „Св. Климент Охридски“ – Скопје, денеска ќе го одбележи Светскиот ден на книгата и авторското право. На одбележувањето ќе бидат прочитани пораките од генерален директор на УНЕСКО Ирина Бокова и од професорот Иван Џепароски. Бокова во својата порака се осврнува на проблемите со хендикепираните лица и нивната инклузија, нагласува дека книгите имаат […]

Претставата „Кожа“ на Скопје танцов театар во Велес

Претставата „Кожа“ на Скопје танцов театар во Велес

Претставата „Кожа“ на Скопје танцов театар, во кореографија на Матеа Киселичка, Адријана Данчевска и Рисима Рисимкин, утре во рамки на тринаесеттото издание на фестивалот „Танц фест 2017“ ќе биде изведена на сцената на Велешкиот театар. Во претставата учествуваат танчерите на Скопје танцовиот театар Александра Петрушевска, Јакуб Мунко, Дејан Битровски, Тринга Хиса, Сара Цветковска, Јована Зајкова, […]

Одбележување на Светскиот ден на книгата и авторското право

Одбележување на Светскиот ден на книгата и авторското право

Во библиотеката „Ал-Би“ во Бабино, Демирхисарско денеска прв пат во едно село во светот ќе биде одбележан 23 Април – Светскиот ден на книгата и авторското право. Како што најавуваат организаторите, учениците од основните училишта „Гоце Делчев“ од Демир Хисар и „Браќа Миладиновци“ од село Жван симболично, преку 23 златни мисли и изреки за книгата […]

Детска програма „Креиераме заедно“ на Скопје филм фестивал

Детска програма „Креиераме заедно“ на Скопје филм фестивал

Во Кинотека на Македонија вечерва во рамки на „Скопје филм фестивал“ продолжува детската програма „Креиераме заедно“, која се се реализира во соработка со Здружението за поддршка на деца и млади со различности „Сината птица“ од Скопје. Филмската програма за деца е синхронизирана на македонски јазик, со адаптиран превод за лица со оштетен слух. Програмата „Креираме […]

Промовирана книгата „Спомени“ за штипјанецот Васил Хаџи-Кимов

Промовирана книгата „Спомени“ за штипјанецот Васил Хаџи-Кимов

Во Штип денеска е промовирана книгата „Спомени“ посветена на штипјанецот Васил Хаџи- Кимов. Приредувач на книгата е Кире Филов, кој за да ја напише книгата ги користел, како што вели, спомените на Васил Хаџи-Кимов кој се чуваат во Централниот државен архив во Софија. Филов забележува дека македонската јавност многу малку знае за Васил Хаџи-Кимов кој […]

Објавени поетскиот и рецитаторскиот конкурс за „Рациновите средби“

Објавени поетскиот и рецитаторскиот конкурс за „Рациновите средби“

Во рамки на 54. „Рацинови средби“, Здружението на граѓани „ФАД Стоби“ во соработка со гимназијата „Кочо Рацин“ од Велес го објави Поетскиот и Рецитаторскиот конкурс наменет за сите средни училишта во Македонија. Според организаторите, целта е афирмација на името, ликот и делото на Коста Солев Рацин, како и активно вклучување на средношколците во реализацијата на […]