Овчар од Турција стана милијардер во САД

Овчар од Турција стана милијардер во САД

 Овчарот Хамдија Улукаја од источна Турција го оствари „американскиот сон“. Тој дошол во САД, произведе јогурт и за помалку од шест години, стана милијардер.

Улукаја е роден во семејство кое имало фарма. Студирал политички науки во Анкара, а во 1994 година заминал во САД да учи англиски. Она што веднаш му запречило, било лошиот квалитет на јогуртот кој го јадат Американците.

Почнал сам за себе да произведува млечни производи, кои подоцна почнал да ги продава по мали продавници.

Имал среќа што Крафт фудс во 2005 година ја затворил својата фабрика за јогурт, па ја откупил за мали пари. Од Турција го донел Мустафа Доган, познат мајстор за јогурт.

Фабриката ја нарекол Чобани Хамди, а со јогурт почнал да ги снабдува супермаркетите во 2007 година. Четири години подоцна продавал по 1,2 милиони чашки неделно.

Поврзани вести

Пет најголеми мистерии на човештвото, кои се уште ... Б92 - Белград Наспроти фактот дека луѓето научно ги обработиле речиси сите аспекти од животот, сепак постојат некои факти кои се уште не можеме да ...
Жените најчесто ги изневеруваат сопрузите во своит... Според новите истражувања на Универзитетот во Квинсленд, веројатноста жената да го изневери својот сопруг е најголема во средината на нејзините 30-ти ...
ВИДЕО: Единствено патување во галаксијата наскоро ... Американската компанија Волт Дизни Паркс енд Ресортс планира изградба на хотел „Стар варс“, во кој посетители ќе можат да уживаат во целосното доживув...
Цени на возењето со такси ширум светот... Сите сме биле во ситуација, во која за такси сме платиле малку повеќе. Сепак треба да се знае дека цените за такси од земја до земја драстично се разл...
Зошто римскиот цемент се уште стои цврст додека не... Гардијан - Лондон Научниците ја открија тајната на силата на структурата на римскиот цемент на основа на вода. а сознанијата можат да им помогнат н...
Орган за чување на сеќавањата... Елементариум - Белград Кога пред неколку милениуми би прашале фараон од Средното Египетско Кралство каде се наоѓа неговото „јас”, би покажал кон ср...