Македонија има само 12 хотели со 5 ѕвездички

Македонија има само 12 хотели со 5 ѕвездички

Македонија има 197 хотели, а само 12 имаат 5 ѕвездички. Пет од нив се наоѓаат во Скопје и тоа: „Александар Палас“, „Холидеј Ин“, „Стоунбриџ“, „ТТЦ Плаза“ „Арка“. Гевгелија има три хотели со пет ѕвездички, а по еден имаат Охрид, Леуново, Дојран и Берово.

Иако Охрид е туристички центар сепак единствен хотел со 5 ѕвездички е „Горица“.

Хотелите долж охридкста ривиера најчесто се регистрирани во категоријата хотели со четири ѕвездички, а во земјава ги има вкупно 31.

До крајот на минатата година најмногу хотели во државава се регистрирани со две ѕвездички и тоа вкупно 67.

Според податоците на министерството за економија, во регистерот на угостителските објекти кои вршат угостителска дејност во кабаре, ноќен бар и дискотека, состојбата е следна: кабаре – 39, ноќен куб – 2, дискотека – 4 и дискотека на отворен простор – 5 или севкупно 50.

Поврзани вести

АНАЛИЗА: Се ближат локални избори – загадувањето н... Ниските температури и северниот ветер на моменти го намалија, но не го запреа загадувањето. Во неделата што измина и на поларни температури, загаденос...
Македонија со најниска просечна плата во регионот... Највисоката просечна плата во регионот, според најновите податоци, во изминатата година беше во Словенија, 1.020,40 евра, а најниска во Македонија, са...
УЈП: Годишна даночна пријава најдоцна до 15 март... Граѓаните кои во текот на минатата година оствариле дополнителни приходи најдоцна до 15 март имаат обврска да поднесат Годишна даночна пријава (образе...
Половина од светското богатство е во рацете на осу... Имотот на најсиромашните 3,6 милијарди лица или половина од светската популација е еднаков на вкупната нето-вредност на имотот на осум лица и тоа ниво...
Германија во градежен бум Бројот на дозволи издадени за градба на објекти за живеење се зголемил за 20 отсто во 2016 година, изјави денеска германската министерка за домување Б...
Во ХЕС „Црн Дрим“ лани произведени 588 милиони кил... Хидроелектраните „Шпилје“ и „Глобочица“, кои го сочинуваат Хидроенергетскиот слив (ХЕС) „Црн Дрим“, минатата година произвеле 588 милиони киловат час...