Зголемен прометот во индустријата

Зголемен прометот во индустријата

Прометот во индустријата во јуни годинава во однос на истиот месец лани е зголемен за 9,3 проценти, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во јуни во однос на мај годинава прометот во индустријата бележи намалување за 2,7 проценти, а во првите шест месеци од годинава споредено со истиот период лани е зголемен за 9,1 процент.

Според статистичките податоци, на домашните пазари прометот во индустријата во јуни годинава во однос на јуни минатата година е намален за 4,6 проценти, а на странските пазари бележи пораст од 13 проценти.

Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот „рударство и вадење камен“ во јуни годинава во однос на јуни минатата година, бележи пораст од 1,2 процента, а во секторот „преработувачка индустрија“ пораст од 9,6 проценти.

Според главните индустриски групи, прометот во јуни 2017 година, споредено со јуни 2016 година, има кај „интермедијарни производи, освен енергија“ за 12,8 проценти, „капитални производи“ за 9,3 проценти и „нетрајни производи за широка потрошувачка“ за 5,7 проценти, а опаѓање кај „трајни производи за широка потрошувачка“ за 7,2 процента.

Поврзани вести

МТСП: ВМРО-ДПМНЕ не предвиделе покачување на пензи... Министерството за труд и социјална политика со писмено соопштение реагира на прес-конференцијата на ВМРО-ДПМНЕ за покачувањето на пензиите. „Во врс...
СДСМ: Јавноста ја препознава лажната загриженост н... СДСМ со писмено соопштение реагира на прес конференцијата на Нермин Теловска од ВМРО-ДПМНЕ. „Залудни се сите обиди на ВМРО-ДПМНЕ преку соопштенија ...
ВМРО-ДПМНЕ: Над 300.000 пензионери нема да го доби... Нермин Теловска, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ денеска одржа прес-конференција на која што рече дека пензионерите се заложници на катастрофалното лоша фина...
Пораст од 28 проценти на трговската размена меѓу Т... Трговската размена меѓу Турција и Русија во првата половина од годината бележи пораст од 28 проценти, изјави рускиот министер за енергетика Александар...
(ВИДЕО) Богоев: Преку проектот Млад земјоделец, Вл... Стефан Богоев, претседателот на СДММ денеска во изјава за медиумите рече дека преку проектот „Млад земјоделец“, новата Влада предводена од СДСМ со 10 ...
СДСМ: Наместо за барок, споменици и палми, парите ... СДСМ реагира на соопштението на ВМРО-ДПМНЕ. „ВМРО-ДПМНЕ не може да сокрие пустошот што го остави зад себе во економијата и огромните долгови што им...