Изложба на дела од Анета Ивановска-Симјановска

Изложба на дела од Анета Ивановска-Симјановска

Во ликовната галерија ЦК „Марко Цепенков“ во Прилеп вечер ќе биде отворена изложба на дела од Анета Ивановска Симјановска.

Делата, според организаторот на изложбата, изобилуваат со драматика, динамичност и импулсивност преточени во специфичен ликовен ракопис што влијае врз емотивниот сензибилитет кај гледачот будејќи ги рационалните сомнежи и претпоставки. Носат поплава од сензибилни асоцијации што дејствуваат мошне силно создавајќи патокази кон основната идеја. Пулсираат со див ритам и енергија, одушевуваат со бесконечни креативни замисли исполнети со многубројни детали на величенствената нефигуративност.

Анета Ивановска Симјановска родена во Скопје 1976 година. Завршила средно уметничко училиште ДСУЛД „Лазар Личеноски”, а дипломирала на Факултетот за Ликовни уметности во Скопје во класа на професор Танас Луловски – сликарство со конзервација и реставрација. Член е на ДЛУМ од 2002 и на ДЛУБ од 2010 година. Учесник на повеќе групни изложби и ликовни колонии. Живее и работи во Скопје.

Поврзани вести

АУДИО: Џорлев како директор на „Танец“ се лути про... На ЈуТјуб се појави аудио снимка од доскорешниот директор на Ансамблот „Танец“ од која што може да се слушне како Зоран Џорлев на состанок со вработен...
Ретроспективна изложба на копаничарот Раде Костовс... Во уметничката галерија на Локална установа Градски музеј - Крива Паланка, вечерва ќе биде отворена ретроспективната изложба на дводецениското творешт...
Седмо издание на Фестивалот за народна култура „По... Десетина културно-уметнички друштва и ансамбли на народни песни и игри учествуваат на Фестивалот на народна култура „Пображење“, што во организација н...
Шпанскиот мајстор на гитара Игнасио Родес вечер на... Вљубениците во звукот на класичната гитара вечер во рамки на Фестивалот „Охридско лето“ ќе имаат несекојдневна можност да уживаат во уметничкиот израз...
Повик за учество на ликовни уметници на групна изл... До први септември е отворен повикот на Здружението за култура „Транзен“ за учество на ликовни уметници на групната изложба „Несовршен простор“ на која...
Од 19 до 25 август осмиот „МакеДокс“... Осмото издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“ ќе се одржи од 19 до 25 август 2017 година во, и на платото пред, Куршумли-ан в...