Како детето да го натерате да јаде овошје и зеленчук?

Како детето да го натерате да јаде овошје и зеленчук?

Секој родител сака неговото дете да се храни здраво, но тоа не е секогаш возможно. Форсирањето може да предизвика контраефект па многумина порано или подоцна им попуштаат на детските желби.

Новата австралиска студија покажа дека постои многу едноставен начин децата да ги засакаат овошјето и зеленчукот. Научниците од Универзитетот Дикин испитале 72 деца од основно училиште за тоа каква храна сакаат да јадат.

Децата попрво биле подготвени да изедат цел морков отколку исецкан. – Во просек тоа значеше дека изеле десет отсто повеќе цело парче овошје или зеленчук, отколку исецкани. Очигледно побрзо ќе изедат цел морков, отколку исто количество исечкани на чинија, рече доктор Џи Лијем лидер на истражувањата.

Децата ќе изедат повеќе ако имаат повеќе храна во чинијата, но важи и спротивен ефект. Лијем рече дека деата ќе изедат помалку чоколада ако им ги скршите на поситни парчиња.

Поврзани вести

Адитивите во храната ја зголемуваат телесната тежи... Бројни истражувања покажуваат дека конзервансите што се наоѓаат во храната имаат штетни дејства врз човековиот организам. Едно истражување покажа ...
Како половина час пешачење влијае на вашето тело и... Половина час дневно веројатно го поминувате на интернет. Половина час го поминувате во сообраќајните гужви. Половина час не знаете што следно да напра...
Откриен е витамин кој спречува спонтани абортуси и... Само еден витамин може да помогне да се спречи развој на вродени недостатоци кај ембрионот и бебето, а тој воедно обезбедува и здрава бременост, откри...
Како да препознаете менингитис: Причини и симптоми... Поради се поголемата изложеност на бактерии на базените и во реките, децата од менингитис често заболуваат во текот на летните месеци, а еве како може...
Исповед на мајка, чие дете има АДХД... Секој родител се соочил со потешкотијата да се избори со хистериите на своето дете. Може и вам ви се случило детето да почне да плаче во продавница, д...
„Корекција“ на гените за отстранување на наследна ... Група научници првпат успеаја да „корегираат“ гени во раниот стадиум на развој на човечки ембриони, со цел да спречат настанување на срцева болест, ко...