„Корекција“ на гените за отстранување на наследна болест на срцето

„Корекција“ на гените за отстранување на наследна болест на срцето

Група научници првпат успеаја да „корегираат“ гени во раниот стадиум на развој на човечки ембриони, со цел да спречат настанување на срцева болест, која се пренесувала наследно на генерации во едно семејство.

Научниците до резултатите дошле откако утврдиле мутација на гените како причина за хипертрофична кардиомиопатија, која предизвикува ненадејна смрт кај инаку здрави лица.

Имено, научниците сперматозоиди од маж кој имал хипертрофична кардиомиопатија ги корегирале по пат на користење на технологија со преуредување на гените, со чија примена во медицината ќе се овоможи отстранување на генетички „грешки” кои предизвикуваат тешки болести), а потоа со нив оплодиле здрава јајце клетка со инвитро техника.

Тие ембриони смееле да се развиваат само неколку дена и не требале да бидат имплантирани.

Студијата е резултат на соработката на калифорнискиот Институт за биолошки науки „Салк“, Универзитетот за здравство и науки во Орегон и корејскиот Институт за базични науки.

Поврзани вести

Адитивите во храната ја зголемуваат телесната тежи... Бројни истражувања покажуваат дека конзервансите што се наоѓаат во храната имаат штетни дејства врз човековиот организам. Едно истражување покажа ...
Како половина час пешачење влијае на вашето тело и... Половина час дневно веројатно го поминувате на интернет. Половина час го поминувате во сообраќајните гужви. Половина час не знаете што следно да напра...
Откриен е витамин кој спречува спонтани абортуси и... Само еден витамин може да помогне да се спречи развој на вродени недостатоци кај ембрионот и бебето, а тој воедно обезбедува и здрава бременост, откри...
Како да препознаете менингитис: Причини и симптоми... Поради се поголемата изложеност на бактерии на базените и во реките, децата од менингитис често заболуваат во текот на летните месеци, а еве како може...
Како детето да го натерате да јаде овошје и зеленч... Секој родител сака неговото дете да се храни здраво, но тоа не е секогаш возможно. Форсирањето може да предизвика контраефект па многумина порано или ...
Исповед на мајка, чие дете има АДХД... Секој родител се соочил со потешкотијата да се избори со хистериите на своето дете. Може и вам ви се случило детето да почне да плаче во продавница, д...