„Локид Мартин“ прави супер телескоп со „џебни” димензии

„Локид Мартин“ прави супер телескоп со „џебни” димензии

Американската компанија „Локид Мартин“ работи на производство на нов модел на вселенски телескоп со сензор од еден инч (2,54 сантиметри) наречен Спајдер (SPIDER – Segmented Planar Imaging Detector for Electro-Optical Reconnaissance), кој ќе биде способен да снима фотографии во иста резолуција како и модерните вселенски телескопи.

Спајдер ќе има и до 90 отсто помала тежина и големина во однос на постоечките вселенски телескопи, а притоа ќе обиезбедува идентични перформанси.

Проектот Спајдер има корен во претходниот проект на американската воена агенција ДАРПА, од кој сега „Локид Мартин“ прави чекор подалеку со помош на „интерферометрија”, така што гломазните огледала и леќи ќе бидат заменети со многу помали.

Принципот на многу поситни леќи веќе се користи во некои опсерватории за снимање фотографии со висока резолуција, а „Локид“ планира таквите структури да ги редуцира на дел од нивната оригинална големина и тоа од 10 до 100 пати.

Стотици илјади интегрирани мали леќи ќе складираат податоци во фотонички интегрирани кола.

Првите тестирања се спроведени на автомобили кои користеле низи од 30 леќи со пречник помал од еден милиметар. Тој оптички систем само го симулира растојанието од некоја точка на помалку од еден милиметар. Тој оптички систем симулира растојание од некоја точка во Вселената до Земјата, а снимените сцени биле осветлувани и ротирани.

Поврзани вести

Порше не сака да оди на суд, на клиентите им купув... Во еден од најнеобичните вонсудски договори, Порше се обврза на сопствениците на одредени модели на оваа марка во САД да им исплати пари за купување н...
Кинезите од саемот во Франкфурт тргнуваат во поход... Кинескиот автомобилски бренд „Чери“ (Chery) сака да го освои Стариот континент, а првиот нов модел за европскиот пазар ќе го претстави веќе во септемв...
Фејсбук додава нова опција за да ги поттикне корис... Фејсбук ова лето почна да тестира неколку нови опции за камерата, а најинтересна е можноста за снимање на GIF-ови. Фејсбук се одлучи на корисниците да...
Европската унија почнува да развива европски супер... Европската комисија веќе подолго време размислува за изградба на супер компјутер на подрајчето на ЕУ, кој би служел на земјите членки и би овозможил н...
Изум кој го унапредил возењето: 90 години на серво... Без никакви дилеми, системот за сопирање е прв и најважен дел од безбедносните компоненти на возилата, но пред еден век автомобилските сопирачки со ма...
Хај-тек славини за бањи Еден од најефективните начини да ја модернизирате својата бања е вградување на хај-тек елементи. Кога се во прашање хај-тек уредите за бањи, со де...