Осаменоста е подеднакво штетна по здравјето како и дебелината

Осаменоста е подеднакво штетна по здравјето како и дебелината

Едно неодамнешно истражување покажа дека осаменоста го зголемува ризикот од смрт исто колку и дебелината.

Научниците за ова истражување извршиле анализа на 148 студии за осаменост во кои учествувале повеќе од 300.000 испитаници.

Лицата кои се изолирани имаат за педесет проценти поголем ризик од рана смрт отколку лицата кои имаат добри социјални односи.

Научниците заклучиле дека социјалната изолација, осаменоста и самотниот живот имаат значително влијание врз зголемувањето на ризикот од смрт.

Поврзани вести

Адитивите во храната ја зголемуваат телесната тежи... Бројни истражувања покажуваат дека конзервансите што се наоѓаат во храната имаат штетни дејства врз човековиот организам. Едно истражување покажа ...
Како половина час пешачење влијае на вашето тело и... Половина час дневно веројатно го поминувате на интернет. Половина час го поминувате во сообраќајните гужви. Половина час не знаете што следно да напра...
Откриен е витамин кој спречува спонтани абортуси и... Само еден витамин може да помогне да се спречи развој на вродени недостатоци кај ембрионот и бебето, а тој воедно обезбедува и здрава бременост, откри...
Како да препознаете менингитис: Причини и симптоми... Поради се поголемата изложеност на бактерии на базените и во реките, децата од менингитис често заболуваат во текот на летните месеци, а еве како може...
Како детето да го натерате да јаде овошје и зеленч... Секој родител сака неговото дете да се храни здраво, но тоа не е секогаш возможно. Форсирањето може да предизвика контраефект па многумина порано или ...
Исповед на мајка, чие дете има АДХД... Секој родител се соочил со потешкотијата да се избори со хистериите на своето дете. Може и вам ви се случило детето да почне да плаче во продавница, д...