ФОТО: Дрвото како материјал на модерното време

ФОТО: Дрвото како материјал на модерното време

Архитектонското студио „Тенфифтифајв“ неодамна го комплетираше реновирањето на историска куќа сместена во австралискиот град Мелбурн.

Црните челични прозорци се поставени на дрвена фасада на оваа градба и нејзиното продолжение создава силен визуелен контраст. На задниот дел од куќата се наоѓа голем простор наменет на ентериерниот и екстериерниот живот.

Изложениот рециклиран дрвен материјал на плафонот е поставен по целата должина на дневната соба и кујната. Во кујнскиот простор има црвена цигла, од која еден дел е рециклиран од амбиентот од градината и го прекрива ѕидот комплетиран од дрво со поплочени врати на шкафовите и статурарио мермер користен за плочите на работната површина.

Зад кујната се наоѓа остава опремена со отворени црни полици како и полици од рециклирано дрво. Полираните бетонски подови се користени на целата површина на приземниот дел од овој дом, а веднаш до кујната се наоѓаат два ката празнини над трпезарискиот простор.

Оваа празнина е создадена за да дозволи сонцето да го осветли ентериерот. Над прозорецот во трпезаријата се наоѓа зелен ѕид кој пружа допир на природа во целата просторија. Дрвените скали во „сендвич” меѓу белиот и циглениот ѕид, се осветлени со скриени светла од секоја страна.

Челичните прозорци во екстериерот на куќата, исто така пружаат увид во спалните соби, во кои футон душеци се користат како дрвени кревети и создаваат иделани катчиња за одмор и релаксација. Црни акценти се користени во целиот ентериер во форма на рамки и фугни плочки.

Поврзани вести

ВИДЕО: Џин што во вистинска смисла го отсликува ви... „The Archaeologist“ во буквална смисла ги вклучил деловите на правиот „Харли Дејвидсон“ мотор во шишињата на овој пијалак. Од сега сите љубители н...
ВИДЕО: Патики кои го менуваат изгледот со еден кли... Фирмата Шифтуеар (ShiftWear) претстави патики чиј дизајн сопственикот може сам да го промени со помош на својот паметен телефон. Патиките во себе ...
Дизајнер продава селотејп за 200 долари, го нуди к... Најновата колекција за есен-зима на Раф Симонс претстави две варијанти на селотејп заедно со вообичаените додатоци и облека. На едниот од нив се чи...
ФОТО: Реновирана стара куќа во Калифорнија... Студиото „Архитект Прајнис“ реконструираше еден бунгалов во Калифорнија, изграден во 30-те години на минатиот век, давајќи му модерен дизајн без компр...
ФОТО: Куќа во американски стил... На страсните љубители на архитектурата добро им е познато името Френк Лојд Рајт, визионер кој дизајнирал градби пред своето време и се смета за еден о...
ФОТО: Нова линија на порцеланско осветлување... Дизајнерката Габриела Леви го избрала порцеланот како материјал за изработка поради неговата издржливост и разноликост. Таа креирала прекрасна...