Медитеранската храна го намалува ризикот од рак на дојката

Медитеранската храна го намалува ризикот од рак на дојката

Научниците во една нова студија изработена за потребите за Светскиот фонд за истражување на канцерот, тврдат дека медитеранската храна го намалува ризикот од рак на дојката за 40 отсто.

Бидејќи во медитеранската храна се конзумираат намирници богати со хранливи материи, како што се јаткасти плодови, овошје, зеленчук, риба, цели житарки и маслиново масло, таа може да го намали ризикот од мозочен удар и срцеви болести.

Оваа храна посебно е ефектна во намалување на ризикот од ЕР-негативен рак на дојка, кој обично се јавува во постменопаузата и кој не може да се лечи со помош на хормонска терапија.

Раководителката на студијата професор Пиет ван ден Бранд од Универзитетот во Маастрихт во Холандија, откри дека ризикот од рак бил намален меѓу жени кои биле на ваков вид на исхрана, а не живееле во медитеранските земји.

Во студијата се наведува исто така дека тој вид на рак на дојката обично има полоши прогнози од другите.

Во истражувањето кое траело 20 години, научниците проучувале 62.573 жени на возраст од 55 до 69 години. Внимателно се следела нивната исхрана во која внесот на црвено месо, колачи и рафинирани житарки (леб и орид) бил низок. Во медитеранската храна конзумацијата на алкохол е умерена, но сметајќи дека е познато оти алкохолот влијае на појава на рак на дојката, тој бил исклучен од студијата.

Рак на дојката добиле 3.354 жени, но 1.033 не биле вклучени во анализата, бидејќи претходно биле болни или целосно не се придржувале на планот на исхраната.

Откриено е дека конзумацијата на јаткасти плодови, па потоа и овошје и риба, посебно поволно влијаело на намалување на ризик од ЕР-негативен рак на дојка. Научниците дошле до заклучок дека таков вид на рак на дојката може да се намали за третина, за 32,4 отсто, а останатите видови за 2,3 отсто, кога сите би се одлучиле на ваков вид на прехрана.

Поврзани вести

Адитивите во храната ја зголемуваат телесната тежи... Бројни истражувања покажуваат дека конзервансите што се наоѓаат во храната имаат штетни дејства врз човековиот организам. Едно истражување покажа ...
Како половина час пешачење влијае на вашето тело и... Половина час дневно веројатно го поминувате на интернет. Половина час го поминувате во сообраќајните гужви. Половина час не знаете што следно да напра...
Откриен е витамин кој спречува спонтани абортуси и... Само еден витамин може да помогне да се спречи развој на вродени недостатоци кај ембрионот и бебето, а тој воедно обезбедува и здрава бременост, откри...
Како да препознаете менингитис: Причини и симптоми... Поради се поголемата изложеност на бактерии на базените и во реките, децата од менингитис често заболуваат во текот на летните месеци, а еве како може...
Како детето да го натерате да јаде овошје и зеленч... Секој родител сака неговото дете да се храни здраво, но тоа не е секогаш возможно. Форсирањето може да предизвика контраефект па многумина порано или ...
Исповед на мајка, чие дете има АДХД... Секој родител се соочил со потешкотијата да се избори со хистериите на своето дете. Може и вам ви се случило детето да почне да плаче во продавница, д...