Јадењето чоколада три пати неделно го намалува ризикот од срцев удар

Јадењето чоколада три пати неделно го намалува ризикот од срцев удар

Конзумирањето на помали количества на чоколада може да ја намали шансата за добивање на срцев удар, се тврди во една нова студија.

Експертите тврдат дека конзумирањето на две до шест мали порции чоколадо неделно, ја намалува шансата од нерегуларна работа на срцето за 20 отсто.

До ваквиот заклучок тие дошле истражувајќи ја поврзаноста меѓу конзумирањето на чоколада и нерегуларната работа на срцето, проблем со кој се соочуваат 33,5 милиони луѓе во светот.

Експертите советуваат да се конзумираат производи со повисок процент на какао, кои се многу здрави и за протокот на крвта.

– Истражувањето покажа дека и мали количества на внес на какао можат да имаат позитивни ефекти врз здравјето, изјави раководителот на истражувачкиот тим Елизабет Мостофски од Медицинскиот факултет на „Харвард“.

Фибрилацијата на артериите е најчеста аритмија во општата популација која создава проблем на постари години, а најчесто ги погодува мажите. Предизвикува вртоглавица, останување без воздух и замор. Сето тоа го зголемува ризикот од срцев удар, заболување од деменција, а на крај може да доведе и до смрт.

Во истражувањето учествувале 55.502 лица на возраст од 50 до 64 години од Данска, каде се утврдени 3.346 случаи на фибрилација на артериите. Лица кои јаделе 28,35 грама чоколада неделно за 17 отсто го намалиле ризикот од фибрилација, за разлика од група која јадела помало количество еднаш неделно.

Важно е да се истакне дека многу поголеми количини на конзумирање на чоколада не давале подобри резултати.

Поврзани вести

Адитивите во храната ја зголемуваат телесната тежи... Бројни истражувања покажуваат дека конзервансите што се наоѓаат во храната имаат штетни дејства врз човековиот организам. Едно истражување покажа ...
Како половина час пешачење влијае на вашето тело и... Половина час дневно веројатно го поминувате на интернет. Половина час го поминувате во сообраќајните гужви. Половина час не знаете што следно да напра...
Откриен е витамин кој спречува спонтани абортуси и... Само еден витамин може да помогне да се спречи развој на вродени недостатоци кај ембрионот и бебето, а тој воедно обезбедува и здрава бременост, откри...
Како да препознаете менингитис: Причини и симптоми... Поради се поголемата изложеност на бактерии на базените и во реките, децата од менингитис често заболуваат во текот на летните месеци, а еве како може...
Како детето да го натерате да јаде овошје и зеленч... Секој родител сака неговото дете да се храни здраво, но тоа не е секогаш возможно. Форсирањето може да предизвика контраефект па многумина порано или ...
Исповед на мајка, чие дете има АДХД... Секој родител се соочил со потешкотијата да се избори со хистериите на своето дете. Може и вам ви се случило детето да почне да плаче во продавница, д...