Трчањето му помага на телото да прими ефиксен кислород

Трчањето му помага на телото да прими ефиксен кислород

Научниците направиле едно истражување во кое собрале 33 тркачи, меѓу кои имало и искусни и неискусни, за да учествуваат во 20-минутна трка на подвижна лента.

Учесниците испробале пет брзини на чекор, а во текот на трчањето носеле маски кои ја мереле количина кислород што телото ја користело.

Се покажало дека телото најефикасно користело кислород кога луѓето природно трчале.

Меѓу учесниците имало 19 искусни тркачи, кои во просек седмично трчале 32 километра, и 14 неискусни, кои не трчаат повеќе од 8 километри неделно.

Поврзани вести

Адитивите во храната ја зголемуваат телесната тежи... Бројни истражувања покажуваат дека конзервансите што се наоѓаат во храната имаат штетни дејства врз човековиот организам. Едно истражување покажа ...
Како половина час пешачење влијае на вашето тело и... Половина час дневно веројатно го поминувате на интернет. Половина час го поминувате во сообраќајните гужви. Половина час не знаете што следно да напра...
Откриен е витамин кој спречува спонтани абортуси и... Само еден витамин може да помогне да се спречи развој на вродени недостатоци кај ембрионот и бебето, а тој воедно обезбедува и здрава бременост, откри...
Како да препознаете менингитис: Причини и симптоми... Поради се поголемата изложеност на бактерии на базените и во реките, децата од менингитис често заболуваат во текот на летните месеци, а еве како може...
Како детето да го натерате да јаде овошје и зеленч... Секој родител сака неговото дете да се храни здраво, но тоа не е секогаш возможно. Форсирањето може да предизвика контраефект па многумина порано или ...
Исповед на мајка, чие дете има АДХД... Секој родител се соочил со потешкотијата да се избори со хистериите на своето дете. Може и вам ви се случило детето да почне да плаче во продавница, д...