Дождот добредојден за тутунот, велат производителите

Дождот добредојден за тутунот, велат производителите

Дождот кој деновиве наврна во струмичкиот регион позитивно ќе се одрази врз производството на тутун со оглед дека високите температури предизвикаа прерано цветање, велат производителите.

Според нив, сега, со врнежите и постуденото време, се очекува да се остварат прогнозите за успешна реколта.

– Во нашиот регион имаме издадено 2.400 евидентни листови што значи дека под тутун се околу 1.000 декари. Првично, високите температури и сушата не поколебаа во прогнозите, но сега сметаме дека со дождот ќе успееме да произведеме околу 2.000 тони, изјави Марјан Трајков од Здружение на ттутунопроизводители „Басмак“ од Василево.

Во Струмичко годинава за дест проценти е зголемен бројот на издадени евидентни листови. Лани просечната цена беше 201 денар за килограм, а производителите добија и 60 денари субвенции.

– Субвенциите им се исплатени на сите од нашиот регион. Секојдневно сме на терен и гледаме дека доколку продолжат ваквите временски услови, ќе го повториме ланскиот квалитет. Сепак, по еден месец може да направиме пресек за годинашната берба, рече Трајков.

Реколтата 2016 година во Македонија тежеше 25.000 тони тутун кој на државно ниво се продаде по просечна цена од 197 денари по килограм. Годинава, поради сушата во јули прогнозите за очекуваните количества ќе бидат корегирани, велат производителите.

Поврзани вести

Владата ќе преземе пакет мерки за стабилизирање на... Македонија годинава очекува недостиг на околу 110.000 тони пченица поради што веројатно ќе реализира увоз. За стабилизирање на пазарот, Владата ќе пре...
Македонија и Бугарија ќе ја продлабочат соработкат... Македонија и Бугарија ќе ја продлабочат соработката во енергетиката преку разгледување на можноста за изградба на ново интерконективно гасно поврзувањ...
Бугарската Влада го одобри меморандумот за железни... Бугарската Влада денеска го одобри Меморандумот за соработка меѓу министерствата за транспорт на Бугарија и на Македонија за развој на железничкиот со...
Турски бизнисмени од Адијаман ги истражуваат можно... Текстилната индустрија, производството на мермер, земјоделството, сточарството, рударството и туризмот се секторите за кои се заинтересирани да сорабо...
Бектеши – Техада: Македонија и Швајцарија да... Македонија да ја унапреди економската соработка со Швајцарија која претставува нејзин значаен трговски партнер, е заклучокот од денешната работна сред...
Премиерот Заев со претставници на Светска Банка: Н... Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев денеска се сретна со регионалната директорка на Светска банка за Западен Балкан, Линда Ва...