„Капитал банка“ издава прва корпоративна обврзница

„Капитал банка“ издава прва корпоративна обврзница

Комисијата за хартии од вредност и даде одобрение на „Капитал банка“ АД Скопје да издаде корпоративна обврзница за познати купувачи.

Станува збор за прва емисија на 1000 обврзници со поединечна номинална вредност од 1000 евра и со вкупна вредност од 1.000.000 евра. – Обврзницата што се издава е долгорочна со каматен принос (купонска), во нематеријализиран облик, неконвертибилна, гласи на име и е неограничено пренослива, појаснува КХВ.

Емисијата на обврзници на „Капитал банка“ се врши заради зголемување на капиталот и сопствените средства на друштвото, подобрување на профитабилноста, проширување на портфолиото на услуги кои се нудат, како и за инвестиции во ИТ решенија за изградба на дигитални платформи за онлајн услуги на банката.

Купувачи на обврзниците од првата емисија се Алфа банка ЕАД од Софија која ќе откупи 90 проценти од понудените обврзници, како и инвестициските фондови КБ Публикум-балансиран и КБ Публикум- обврзници од Скопје со по пет проценти.

Поврзани вести

Владата ќе преземе пакет мерки за стабилизирање на... Македонија годинава очекува недостиг на околу 110.000 тони пченица поради што веројатно ќе реализира увоз. За стабилизирање на пазарот, Владата ќе пре...
Македонија и Бугарија ќе ја продлабочат соработкат... Македонија и Бугарија ќе ја продлабочат соработката во енергетиката преку разгледување на можноста за изградба на ново интерконективно гасно поврзувањ...
Бугарската Влада го одобри меморандумот за железни... Бугарската Влада денеска го одобри Меморандумот за соработка меѓу министерствата за транспорт на Бугарија и на Македонија за развој на железничкиот со...
Турски бизнисмени од Адијаман ги истражуваат можно... Текстилната индустрија, производството на мермер, земјоделството, сточарството, рударството и туризмот се секторите за кои се заинтересирани да сорабо...
Бектеши – Техада: Македонија и Швајцарија да... Македонија да ја унапреди економската соработка со Швајцарија која претставува нејзин значаен трговски партнер, е заклучокот од денешната работна сред...
Премиерот Заев со претставници на Светска Банка: Н... Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев денеска се сретна со регионалната директорка на Светска банка за Западен Балкан, Линда Ва...