Бектеши на инвестициски форум „Кина-Централна и Источна Европа“ во Прага

Бектеши на инвестициски форум „Кина-Централна и Источна Европа“ во Прага

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска и утре ќе учествува на инвестицискиот форум „Кина – Централна и Источна Европа“, кој се одржува во Прага.

Како што најави Министерството за економија, Бектеши ќе ги претстави можностите за соработка и инвестирање во Македонија на панел дискусијата за индустрија, енергија и нови технологии.

Учесниците на форумот, политички претставници, бизнисмени и инвеститори од Чешката Република, од НР Кина и од останатите земји од Централна и Источна Европа, ќе говорат за енергетиката, финансиите, индустријата, образованието, здравството, новите технологии, електронската трговија и туризмот.

Инвестицискиот форум е под покровителство на претседателот на Чешката Република Милош Земан и премиерот Бохуслав Соботка, а во организација на Чешко-кинеската комора за соработка и Економскиот центар за соработка во Кина.

Поврзани вести

Владата ќе преземе пакет мерки за стабилизирање на... Македонија годинава очекува недостиг на околу 110.000 тони пченица поради што веројатно ќе реализира увоз. За стабилизирање на пазарот, Владата ќе пре...
Македонија и Бугарија ќе ја продлабочат соработкат... Македонија и Бугарија ќе ја продлабочат соработката во енергетиката преку разгледување на можноста за изградба на ново интерконективно гасно поврзувањ...
Бугарската Влада го одобри меморандумот за железни... Бугарската Влада денеска го одобри Меморандумот за соработка меѓу министерствата за транспорт на Бугарија и на Македонија за развој на железничкиот со...
Турски бизнисмени од Адијаман ги истражуваат можно... Текстилната индустрија, производството на мермер, земјоделството, сточарството, рударството и туризмот се секторите за кои се заинтересирани да сорабо...
Бектеши – Техада: Македонија и Швајцарија да... Македонија да ја унапреди економската соработка со Швајцарија која претставува нејзин значаен трговски партнер, е заклучокот од денешната работна сред...
Премиерот Заев со претставници на Светска Банка: Н... Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев денеска се сретна со регионалната директорка на Светска банка за Западен Балкан, Линда Ва...