Оглас за општински јавен превоз во Делчево

Оглас за општински јавен превоз во Делчево

Општина Делчево и оваа година дава можност за активирање на превозната линија до туристичкиот локалитет Голак која треба да функционира само за време на викенди и со намера да се излезе пресрет на сите заинтересирани граѓани кои сакаат да ја посетат планината над Делчево.

Како што истакна Николина Петровска-Мавродиева, виш соработник за сообраќај и патишта во општина Делчево, општината создава услови на заинтересираните превозници за оваа линија, а превозниците одговараат на потребите на граѓаните. Линијата Делчево-Голак не функционира, односно никој не ја одржува, бидејќи нема заинтересирани патнници, а со тоа нема зиантересирани превозници, иако станува збор за атрактивна туристичка линија, до туристичкиот локалитет, линијата остануваше досега неинтересна. Таа беше воведена пред 11 години со назнака за превоз за секој ден во неделата, додека од пред пет години, таа е ставена да функционира само за време на викендите. Дали ќе има годинава заинтересирани превозници, останува да видиме од актуелниот оглас, рече Петровска Мавродиева.

Оваа линија за градски превоз е една од 13 кои општината ги распишува на Оглас за доделување линии за вршење општински линиски превоз на патници на подрачјето на општина Делчево до населените места и до граничниот премин со Бугарија, а Огласот се распишува согласно со законските прописи, еднаш во годината.

– Превозот на планираните линии ќе се врши со патнички моторни возила минимум (8+1) седиште. Линиите се одржуваат секој ден со најмалку две тргнувања кои се одредуваат со возен ред. На одредени релации превозот може да се врши и во одредени денови во неделата,(зависно од потребите на жителите на неселените места, а деновите ќе се определат со предложениот возен ред. Возниот ред го предлага превозникот при што е должен да ги има предвид барањата и потребите на граѓаните, месните заедници, претпријатијата и други органи. Тарифата за превозот е определена од Советот на општина Делчево, рече Петровска-Мавродиева.

Таа истакна дека на Огласот можат да аплицираат превозниците кои имаат добиено лиценца за вршење на општински линиски превоз на патници од општина Делчево, а рокот за поднесување на барањата за добивање нови линии за вршење општински линиски превоз на патници е 30 дена од денот на објавување на огласната табла во просториите на Општина Делчево.

– Превозниците кои сакаат да извршат промена на возниот ред на одобрена линија за општински линиски превоз на патници, исто така, ја поднесуваат документацијата со предлог нов возен ред. Постапката за доделување нови линии за вршење општински линиски превоз на патници и за промена на одобрени линии за вршење општински линиски превоз на патници на подрачјето на општина Делчево ја спроведува Комисија формирана од градоначалникот на Општина Делчево, рече Петровска-Мавродиева.

Поврзани вести

Скопје и Демир Капија најтопли со 38 степени... Скопје и Демир Капија денеска се најтопли градови во Македонија со измерени 38 Целзиусови степени. Следуваат Штип и Тетово со 37, Гевгелија и Виница с...
Изгоре куќа во Речица, Кумановско... Момчило Стефановски, 55-годишен самохран родител од кумановското село Речица, невработен, татко на лице со попреченост, денеска преку медиумите, побар...
(ВИДЕО) Интервју со Димовски: Ќе барам отштета од ... ВМРО-ДПМНЕ остро ќе се спротивстави на ново поместување на локалните избори, ако некој има намера да ги одложи уште еднаш треба да каже во јавноста. Н...
Ѓорчев: Владата да одговори зошто ја менува страте... Владимир Ѓорчев, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ денеска на прес-конференција оцени дека со новата владина „Стратегија за интеграција на бегалци и странци во...
Реакција на општина Гази Баба пресот на СДСМ во Ка... „Градоначалникот Тони Трајковски со жителите на населеното место Камник како и со жителите на улица 5 и 6 во изминатиот период имаше неколку средби на...
ВИДЕО: ДУИ на локалните избори ќе излезе со нови к... Пратеникот на ДУИ, Реџаил Исмали од собранискиот прес-центар рече дека Демократската унија за интеграција е подготвена за престојните локални избори и...