Хемотерапијата го поттикнува ширењето на рак и може да доведе до развој на тумори

Хемотерапијата го поттикнува ширењето на рак и може да доведе до развој на тумори

Иако хемотерапијата се користи за убивање на клетките на ракот и за спречување на растот на тумори, една нова студија го тврди спротивното.

Група научници велат дека хемотерапијата како лек ја прави состојбата полоша, бидејќи може да доведе до ширење на клетките на ракот што предизвикува развој на тумори.

– Хемотерапијата е само краткорочно решение, бидејќи хемотераписките лекови ја зголемуваат можноста за мигрирање на клетките на ракот на други места во телото, се вели во студијата на тим научници од Медицинскиот факултет „Алберт Ајнштајн” од Њујорк, кој го спровел ова истражување.

Истражувањето, кое е спроведено на глувци, покажало дека бројот на клетките на карцином кои циркулираат во крвотокот е зголемен по хемотерапијата.

Главен автор на студијата, Џорџ Карагианис вели дека ваквите сознанија не значат дека лица кои боледуваат од рак треба да ја избегнуваат хемотерапијата, туку дека треба внимателно да го следат движењето на туморот.

Еден од пристапите предлага укинување на хемотерапијата по согледување на зголемени крвни маркери и хируршки зафат по кој би следела постоперативна хемотерапија во форма на апчиња или интравенозно.

Ова е прва студија која го прецизира начинот на ширење на ракот на дојката, но не е прва која укажува на тоа дека хемотерапијата може да поттикне секундарен рак (назнака за метастазирачка фаза на болеста).

Иако хемотерапијата во теоријата е совршена за убивање на малигните клетки, најчесто за тоа треба доза која би убила пациент. Поради тоа докторите препишуваат помали дози со што постигнуваат спротивен ефект, бидејќи тоа на туморозните клетки овозможува да станат имуни на лекот и да се шират на други органи.

Поврзани вести

Хипохондриците живеат подолго... За хипохондриците најчесто се вели дека нивната непотребна грижа за здравјето „ќе ги однесе в гроб”, но една нова студија покажува тие всушност живеат...
Едноставен психолошки трик: Сузбијте го бесот кај ... Децата, еден миг се смеат и си играат, а веќе следниот плачат и беснеат. Причината не е важна, тоа е едноставно така. И што и да кажете главата ќе ве ...
Постојаното учење, здравата храна и дружењето ја с... Постојаното учење, здравата исхрана, непушењето, добриот слухот и дружењето со други лица можат за една третина да го намалат бројот на случаи на деме...
Бебињата најдобро знаат кога се гладни... Мајките и татковците настојуваат децата да ги ранат според одредена шема, но постои струја лекари кои велат дека тоа е непотребно и често пати стресно...
Абецеда на малите сипаници – вакцината е неопходна... Гласот на Америка - Вашингтон Над 75 лица, повеќето мали деца, добиле мали сипаници во американската држава Минесота. Речиси сите биле невакциниран...
Трансплантацијата на матката го покренува прашањет... Кликс - Сараево Во Шведска неодамна е објавено дека од 2014 година до денес се родени шест здрави деца кои на свет дошле по зачнување и бременост в...