Бучавата има негативно влијание врз плодноста кај мажите

Бучавата има негативно влијание врз плодноста кај мажите

Истражување на јужнокорејски научници сугерира дека изложеноста на бучава во текот на сонот има негативно влијание врз плодноста на мажите.

Научници од Универзитетот во Сеул заклучиле дека изложеноста на бучава во текот на сонот може да има хронично стресно влијание врз организмот, па така да ја редуцира плодноста.

Во нивната студија биле користени податоци за околу 206.000 испитаници на возраст од 20 до 59 години. Изложеноста на бучава била пресметана врз основа на адресите на живеење на учесниците во истражувањето.

Според податоците собирани 8 години, мажите кои ноќе биле изложени на бучава посилна од 55 децибели, имале просечно 14 отсто поголем ризик за дијагноза за неплодност.

Се работи за бучава која на пример ја произведуваат климатските уреди.

Претходните истражувања спроведени на жени, изложеноста на бучава ја поврзале со зголемен ризик за прерано породување и спонтан абортус.

Поврзани вести

Хипохондриците живеат подолго... За хипохондриците најчесто се вели дека нивната непотребна грижа за здравјето „ќе ги однесе в гроб”, но една нова студија покажува тие всушност живеат...
Едноставен психолошки трик: Сузбијте го бесот кај ... Децата, еден миг се смеат и си играат, а веќе следниот плачат и беснеат. Причината не е важна, тоа е едноставно така. И што и да кажете главата ќе ве ...
Постојаното учење, здравата храна и дружењето ја с... Постојаното учење, здравата исхрана, непушењето, добриот слухот и дружењето со други лица можат за една третина да го намалат бројот на случаи на деме...
Бебињата најдобро знаат кога се гладни... Мајките и татковците настојуваат децата да ги ранат според одредена шема, но постои струја лекари кои велат дека тоа е непотребно и често пати стресно...
Абецеда на малите сипаници – вакцината е неопходна... Гласот на Америка - Вашингтон Над 75 лица, повеќето мали деца, добиле мали сипаници во американската држава Минесота. Речиси сите биле невакциниран...
Трансплантацијата на матката го покренува прашањет... Кликс - Сараево Во Шведска неодамна е објавено дека од 2014 година до денес се родени шест здрави деца кои на свет дошле по зачнување и бременост в...