Минималистичка куќа од отворен тип

Минималистичка куќа од отворен тип

Јапонските архитект Хирото Кавагуши и Коија Јукава проектираа семејна куќа сместена над прекрасни јапонски пејзажи.

При проектирањето на куќата архитектите морале да создадат три различни амбиенти – куќа за родителите, децата и заеднички простории. Оставајќи го централниот дел на градбата отворен за дневни активности, двата дела на куќата, детскиот и родителскиот, доаѓаат со отворен дизајн, што ги чини широки и споени.

Од друга страна, куќата обезбедува поглед кон ведрото сино небо, но и кон расцветани крошни со цреши околу градбата.

Резултатот на овие напори е семејната куќа „Њутаун“, која емитува чувство на соживот во својата околина, со помош на волуменот налик на куќичките кои ја опколуваат.

Заедничкиот дел на куќата се состои од простор кој од внатре и од надвор поседува различни нивоа на подови, кои имаат единствени функции. Ходникот доаѓа како продолжен простор кој се однесува или како полигон за детска игра, работна соба за родителите и семејството, или може да се трансформира во дневен престој.

Комплетно дрвените плафони можат да бидат забележани во секоја просторија и создаваат континуитет меѓу животните површини и подот на различни нивелации.

Од оваа коегзистенција доаѓа косиот кров продолжен во балкон во екстериерот од кој се пружаат панорамски погледи на планинарски венец на исток и на прекрасен град на западната страна.

Поврзани вести

ФОТО: Модерна куќа на Бали На популарниот индонезиски туристички остров Бали е изградена модерната куќа „Клеј Хаус“, која се еден необичен детал се разликува од останатите совре...
ФОТО: Слушалки во форма на мачкини уши... „Cat Ear Headphones“ се идеални слушалки за љубителите на музиката. Опремени се со ЛЕД светла, па така секогаш можете да ја прилагодите бојата...
ФОТО: Најелегантната маса за играње фудбалче... Дизајнерот Ален Џајлс креираше модерна маса за играње фудбалче. „Пјур Аутдор“ претставува врвен минималистички дизајн што ќе ви овозможи многу...
ФОТО: Необична мала куќа во Јапонија... Во јапонскиот главен град Токио е изградена резиденцијата „Камиума Хаус“, која се карактеризира со минималистички стил и триаголна геометрија. ...
Француските пратеници ќе можат да ги остават косту... Бирото на француското Национално собрание официјално одобри пратениците да можат да присуствуваат на собраниските седници без да носат костуми и врато...
ФОТО: Модерна архитектура акцентирана со зеленило... Вилата „Пејгер“ се карактеризира со силен геометриски профил со истакнати агли и рабови и цилиндрична централна кула. Белите ѕидови на куќата ...