Крајот на играта

Крајот на играта

Може ли, смее ли да се молчи во вакви моменти кога градскиот ,,татко“ , а без сомнение татко насилник, заедно со својата банда насилници и збирштина од подлизурковци им се посмеваат на законите и на чесните граѓани в лице. Се шегачат со образованието, една толку суптилна, толку чувствителна и, пред се, многу важна дејност за заедницата, за општеството покажувајќи отворено дека до доброто на заедницата, до доброто на граѓаните им е колку до ланскиот снег.Навидум, се е јасно, чесно и согласно законот.

Училишниот одбор, како највисок орган на управување во училиштата, донесува одлука за распишување оглас (конкурс) за директор. И што е тука спорно? Па, повеќе од јасна е намерата одново да се протуркаат оние кои, заедно со разни Коцевци и Спировци, со години газеа по образованието и потсмевајќи му се, направија од него ,,стока“ за трговија. Тоа се (не)луѓе кои немаат капацитет да сфатат дека училиштата од Скопје не се на Коце, дека и училиштата и Коце и целата градска администрација живее од даночните обврзници, од НАС, од ГРАЃАНИТЕ на Скопје.

Тоа се (не)луѓе кои промовираа нееднаквост, подвоеност и насилство како вредност. (Сами се фалеа со своите постви и Фејсбук статуси). (Не)луѓе кои учествуваа, и тоа сосема свесно, во ,, крвавиот четврток “ горди дека биле ,, големи “ патриоти, а не знаат дека зборот патриот знчи ЉУБОВ и дека само во нивните болни умови љубовта може да се поврзува со насилство и садистичко изживување.(На пример снимките со директорката на Гимназијата ,,Орце Николов “) . На такви ли треба да им го препуштиме воспитанието на нашата млада популација. Гласот за вакви директори е глас за садо-мазохистичко образование, глас за болно општество. И каде продолжува играта на измами и лицемерие?

Директно во Училишните одбори составени, претежно, ако не и целосно, од корумпирани и инструирани членови. Зашто, што се , ако не корумпирани наставници кои ,, половина “ година ги нема во училиштето, а сепак, речиси сите часови им се одржани, наставници кои за време на редовната настава си водат приватни бизниси, а не се ниту опоменувани, а камо ли нешто повеќе, наставници на кои „семоќната“ партија им ветила вработување на нивните деца. (Еј, „интелектуалци“, правото на работа е едно од основните човекови права!) Што се ако не инструирани родители кои се „грижат“ за успехот (знаењето е помалку важно) на своите деца заборавајќи дека токму овие директори ги гонеа, уценуваа и „кршеа“ учениците кога ја бојкотираа наставата борејќи се против срамниот, понижувачки и пропаднат проект на претходната влада наречен екстерно.

Добро, си ги сакате децата, си ја сакате партијата, но и Мартин Нешковски си ја сакаше. Си ја сакаше и она момче кое со својот мотор наиде на местото каде што на некој си Урко му се присакало да сврти .(Простете ми што Ве споменувам). И Качуловска си ја сакаше, (добро, нејзе некои такви ,, загрижени “ родители и го трасирале патот).

Тоа ли сакате да го направите од вашите деца? Вашето лицемерие родители е уште поголемо кога се знае дека не сте одржале состаноци со Родителските совети што ги претставувате и така директно учествувате во измамата. Тоа ли е светлиот пример, сопствените деца да ги направите безлични, безр`бетни марионети? Е затоа оваа игра и се спроведува во екот на летниот распуст кога Родителските совети, реално, не можат да функционираат.Токму затоа ова е срамна игра што неминовно ве води кон пораз. Додека им се потсмевате и ги попречувате реформите, и се потсмевате на ЧОВЕЧНОСТА. Токму таа е вашиот пораз. Коцевци, Јованки, Сашовци, Сунчици, Јоцовци, Драгици и останати подлизурковци кога гледаат „угоре“ и насилници кога гледаат „удолу“ и да ги остварите вашите гнасни игри, сите вие сте минато и не можете да запрете напливот на СЛОБОДАТА!

Професор Душко Стојановски

Поврзани вести

Мерал Груби: Ми ветија „Живот во Македонија“ и од ... Мерал Груби, која поради презимето ја поврзуваат со функционерот на ДУИ, Артан Грубу појаснува дека нејзиниот сопруг е роднина со него, но дека таа не...
Како го запознав министерот за здравство, д-р Арбе... За докторот Таравари првпат слушнав пред неколку години од моите родители, кои не штедеа убави зборови за неговото работење како невролог. Паметам дек...
Како Русите нѐ спасија од Груевски?... Во ситуации кога требаат да ја одбранат лојалноста кон сопственото политичко убедување, има некоја сличност во менталниот склоп помеѓу поразените сили...
Отворено писмо до премиерот Зоран Заев... „Почитуван премиере Заев, Ова е отворено писмо до Вас за што ни на момент не се двоумев или колебав да го напишам. Напротив, чувствував посебна од...
Стечајна фирма на поправен испит... Не сум економист но едно знам најтешко е една фирма кога ќе влезе во стечај , многу е тешко , дури и невозможно да се успее повторно да се исправи на ...
Во очекување на главниот предмет на Т... За наша среќа, шпекулативно е прашањето, а не трагична реалност, како би изгледала денес Македонија, доколку насилниците и нивните политички ментори, ...