Извештајот за работата на Агенцијата за администрација пред Комисијата за политички систем

Извештајот за работата на Агенцијата за администрација пред Комисијата за политички систем

Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците денеска ја продолжи расправата по Извештајот за работата на Агенцијата за администрација за 2016 година.

Благојче Трпевски од СДСМ рече дека во извештајот се покажува недостиг на волја кај Агенцијата реално да се прикаже состојбата во нејзиното работење. Според него, во извештајот видлив е недостигот на отчетост, има превработеност во јавната администрација, како и политизација.

– Од прикажаните податоци во точката буџет ставена во извештајот за 2015 година, буџетот на Агенцијата изнесувал 42,4 милиони денари од кои 27,6 милиони денари се плати и надоместоци, додека за 2016 година буџетот изнесува 44,3 милиони денари од кои 30,5 милиони денари се наменети за плати и надоместоци, рече Трпевски.

Посочи дека не постојат податоци за бројот на лица вработени во јавната администрација во Република Македонија.

– Неопходна е темелна реформа на јавниот сектор и намалување на бројот на вработени во оние сегменти во кои има превработесност. Јавната администрација е предмет на политичко влијание. Треба да се направат дополнителни напори за обезбедување на принципите на транспареност, одговорност, наградување според заслуги, правична застапеност, а не според партиска припадност, додаде Трпевски.

Реплицирајќи на излагањето на Трпевски, Благица Ласовска од ВМРО-ДПМНЕ рече дека почитувано е начелото за соодветна и правична застапеност на припадниците на заедниците кои не се мнозинство во Македонија, а околу департизацијата на работењето на СДСМ за овие две три недели, посочи, докажува и фактот што потпретседатели на СДСМ се и министри во Владата.

Катерина Кузмановска од СДСМ истакна дека има партизирана и превработена администрација која нема објективност и ефикасност и е голем товар за целата економија. Таа изрази надеж дека во наредниот период ќе се создаде ефиканска администрација и флексибилно работно време.

На излагањето на Кузмановска реплицираше Ласовска која рече дека во 2005 година ВМРО-ДПМНЕ пред да дојде на власт наследило 38 проценти невработеност и со сите политики за овие 11 години ја свеле невработеноста на 22,9 проценти. Според неа, се уште е голем процентот на невработеност и треба да се работи на таа тема.

На дневен ред на Комисијата за политички систем е и Извештајот за работата на Судскиот буџетски совет за 2016 година, како и годишните извештаи за работата на Дирекцијата за заштита на личните податоци, на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер, на Државната комисија за спречување на корупцијата и Комисијата за воедначување на казнената политика.

Поврзани вести

Утре Собранието ќе гласа за разрешување на Марко З... За утре во 11 часот, претседателот на Собранието Талат Џафери го закажа продолжението на 6-та седница. По тринаесет дена маратонски дискусии  реплики ...
Љупчо Палевски четири часа беше на распит во СЈО... По четири часа распит, бизнисменот Љупчо Палевски заедно со неговиот адвокат излегоа од специјалното јавно обвинителство, но не сакаа да коментираат з...
Заврши  расправата за разрешување на Марко Зврлевс... Заврши дебатата за разрешување на Јавниот обвинител Марко Зврлевски. Продолжението ќе биде дополнително закажано. Координаторот на една од пратенич...
Мицкоски: Извршниот комитет предложи пет кандидати... Христијан Мицкоски од ВМРО-ДПМНЕ денеска на прес-конференција изјави дека ВМРО-ДПМНЕ била во полна кондиција пред локалните избори, заокрожувајќи ги с...
Богоевски: Реформите во МВР и во државните институ... Павле Богоевски денеска во изјава за медиумите рече дека за разлика од претходната практика на раководството на прикривање и заташкување на прекумерна...
Потврдено постоење на пет неолитски градби на лока... Истражувањата на археолошкиот локалитет Врбјанска Чука се завршени и во рамки на ископувањата е потврдено постоење на пет неолитски градби во простор ...