Равиоли со лимон и нане

Равиоли со лимон и нане

Домашно подготвена вкусна паста …

Потребно е:
за тестото:
300 гр брашно
3 јајца
прстофат сол
1 лажиче маслиново масло
1 лажица ситно сецкано свежо нане
1 лажица ситно сецкан свеж магдонос
изрендана кора од 1 лимон
1 лажица сок од лимон
1 лажица изрендан пармезан

за филот:
500 гр рикота сирење
1 лажица ситно сецкано свежо нане
1 лажица ситно сецкан свеж магдонос
изрендана кора од 1 лимон
1 лажица сок од лимон
1 лажица изрендан пармезан

за сосот (по порција):
25 гр путер
5-6 листови нане
1/2 лажиче сок од лимон
1 лажица рендан пармезан

за сервирање:
рендан пармезан
листови свежо нане

Подготовка:
– Прво направете го филот. Во еден сад измешајте ги сите состојки за филот, додадете сол и бибер по вкус и оставете го на ладно.

– За тестото сипете го брашното на работна површина, со рака направете дупка во средината, искршете ги јајцата во дупката, додадете сол, маслиново масло и со прсти измешајте. По потреба додадете малку ладна вода или брашно.

– Со раце месете го тестото. Тестото треба да биде тврдо. Замотајте го во пластична фолија и оставете го да стои на собна температура околу 1 час.

– Тестото поделете го на 6 еднакви делови. Истенчете ги сите делови со сукало или на машина за паста со дебелина од околу 5 мм. Потоа ставте ги на калап за равиоли кој претходно убаво сте го набрашниле. Во секоја вдлабнатина ставете по 1 лажиче од филот, одозгора ставете втор лист тесто и поминете го со сукало.

– Внимателно превртете го калапот со равиолите на кујнска крпа посипана со брашно. Истата постапка повторете ја со останатото тесто.

– Ако равиолите ги правите рачно, тогаш на еден лист тесто ставете по 1 лажиче од филот на растојание од околу 2 см. Премачкајте ги краевите на тестото и тестото помеѓу купчињата фил со малку вода и одозгора ставете го вториот лист тесто. Внимателно залепете ги двете теста со притискање и внимателно истиснете го воздухот меѓу двете теста. Исечете ги равиолите. Постапката повторете ја со преостанатото тесто и фил. Треба да добиете 36-40 равиоли.

– Подлабок сад со вода ставете го на рингла да проврие водата. Водата убаво посолете ја. Кога ќе почне да врие ставете 9-10 равиоли да се варат 3 минути.

– Во исто време подгответе го и сосот. Во тава на рнгла ставете го путерот и листовите нане и кратко пропржете ги. Додадете го сокот од лимон. Со решеткаста лажица внимателно префрлете ги равиолите од садот на рингла во тавата, додадете околу 1 лажица вода од варењето на равиолите и пармезан и оставете кратко да прокрчкаат, околу 30 секунди.

– Префрлете ги на чинија за сервирање и држете ги на топло. Истата постапка повторете ја и со останатите равиоли.

– Послужете ги веднаш и по желба посипете ги со уште малку рендан пармезан и исецани листови нане.

Поврзани вести

Виенски гулаш со кнедли Највкусниот и најароматичен гулаш! Потребно е: 800 гр говетско месо за гулаш (од врат, грб, може и мешано) 3 главици кромид 3-4 лажици блага мел...
Полнети јајца Убава идеја за денешното предјадење ... Потребно е: 2 јајца 100 гр шунка 200 гр свежо кравјо сирење кисела павлака сол Подготовка: - Во е...
Брза чорба од домати Брзо се подготвува,а е неверојатно вкусна ... Потребно е: 1/2 л варен сок од домати 3 полни лажици пире од домати 1 л врела вода 1 лажица м...
Свеж бакалар во сос од лук Обавезно пробајте риба подготвена на овој начин, вкусот е феноменален ... Потребно е: 4 х 200 гр свеж бакалар 65 гр омекнат путер 1 1/2 лажица с...
Колачиња со мусли и банани Здрави и вкусни колачиња ... Потребно е: 3 помали банани 2 лажици семки од тиква 1 лажица сусам 1 лажица семки од лен 1 рамно лажиче цимет п...
Фурнаринки Домашно подготвени крцкави фурнаринки, идеални како прилог на секое јадење ... Потребно е: 260 гр брашно 60 гр пченкарно брашно 80 мл масло за гот...