Робот кој може да „испечати” куќа за осум часа

Робот кој може да „испечати” куќа за осум часа

Градењето куќа обично бара многу време и пари, поради што многу градежници се одлучиле да автоматизираат барем дел од процесот. Украинската компанија PassivDom користи робот за 3D печатење, кој може да направи делови за помали куќи.

Роботот на Passiv Dom може „да испечати” ѕидови, покрив и под на куќа со големина од 35 квадратни метри за само осум часа. По завршетокот на автоматскиот процес, работниците вградуваат прозорци, врати, цевки и електрична инсталација.

Кога целосно ќе се завршат, куќите се автономни и мобилни, не им треба поврзаност со електрична мрежа и канализација бидејќи соларната енергија се складира во батерии, а отпадните води се собираат и филтрираат. Куќата поседува независен систем за канализација. Почетната цена на куќата на компанијата Passiv Dom изнесува 31.900 долари, а можат да ја порачаат купувачи во Украина и САД. Поскапите модели се опремени со мебел. Првите достави се очекуваат кон крајот на оваа година.

Поврзани вести

Затворени AlphaBay и Hansa, два од најголемите паз... Два од најголемите пазари на „дарк веб“ денес беа затворени по голема меѓународна истрага и акција. AlphaBay и Hansa беа поврзува со нелегална трго...
ВИДЕО: Веќе од следната година ќе може да купите р... Во многу филмови и цртани во кои што се претставува иднината, во кујна може да се забележат како роботи ја спремаат храната, а со робото Моли таа фант...
„Хјундаи“ сака до 2021 година да стане најпродаван... Јужнокорејската компанија „Хјундаи“ пред себе си постави многу амбициозна цел, сака до 2021 година да стане најпродаваната автомобилска марка во цела ...
ВИДЕО: Панорамски лет над Плутон... Научници од американската Национална аеронаутичка и вселенска агенција (НАСА) врз основа на фотографиите и податоците што ги испрати леталото „Њу Хора...
ОПЕК ја зголеми проценката за продажба на електрич... Организацијата на државите извозници на нафта (ОПЕК) ја зголеми за петпати долгорочната проценка за продажба на електрични и плаг-ин хибридни автомоби...
„Мајкрософт“ се здружи со Бе-Ем-Ве за воведување С... „Мајкрософт“ и Бе-Ем-Ве го проширија своето партнерство за да овозможат користење на Скајп во автомобилите со АјДрајв систем на германската компанија....