Доматот спречува развој на ракот на желудникот

Доматот спречува развој на ракот на желудникот

Доматот може да го успори развојот на ракот на желудникот, покажа една нова италијанска студија.

Овој зеленчук го спречува развојот на клетките на ракот, во што учествуваат многу негови состојки, а не само ликопенот, како што се сметаше досега.

Раководителот на тимот што ја изготви студијата, Даниела Бароне од италијанскиот Онколошки истражувачки центар „Меркоглијано“, вели дека тоа дејство не се однесува на ниту една од состојките одделно, туку на целиот плод.

Истражувачите анализирале како екстрактот на цел домат влијае на различни видови на рак на желудникот. Екстрактите земени од вообичаена сорта во Италија, како „Сан Маркано“ и „Корбарино“.

Резултатите покажале дека екстрактите влијаат на способноста за ширење и развој на клетките на ракот и нивно уништување.

Ваквите откритија имаат примена не само во превенцијата, туку и во наоѓање на нови лекови, велат истражувачите.

Истражувањето е објавено во списанието „Џурнал од Селулар Физиолоџи“.

Поврзани вести

Колку јајца смееме да изедеме неделно?... Средовечни мажи кои јадат седум или повеќе јајца неделно се изложени на поголем ризик рано да починат, отколку нивните врсници кои не го прават тоа, а...
Комбинацијата на кафе и попладневна дремка за крат... Голем број луѓе пијат кафе со цел да се расонат. Меѓутоа, доколку правилно ги искомбинирате кафето и дремката, ќе можете за кратко време да ја поврати...
Претвориле тутун во „фабрика” за вакцини против де... Британски научници произведоа вакцина против детска парализа во листови на тутун, што би можело да биде пресврт во производството на вакцини против та...
Адитивите во храната ја зголемуваат телесната тежи... Бројни истражувања покажуваат дека конзервансите што се наоѓаат во храната имаат штетни дејства врз човековиот организам. Едно истражување покажа ...
Како половина час пешачење влијае на вашето тело и... Половина час дневно веројатно го поминувате на интернет. Половина час го поминувате во сообраќајните гужви. Половина час не знаете што следно да напра...
Откриен е витамин кој спречува спонтани абортуси и... Само еден витамин може да помогне да се спречи развој на вродени недостатоци кај ембрионот и бебето, а тој воедно обезбедува и здрава бременост, откри...