Ненаселен остров во Пацификот „потопен“ со 17 тони отпадоци

Ненаселен остров во Пацификот „потопен“ со 17 тони отпадоци

Малиот и ненаселен остров Хендерсон, во Јужниот Пацифик е прогласен за најзагаден со пластични отпадоци во целиот свет.

Заедничкото истражување, што го спроведоа група австралиски и британски наушници и еколози, утврдиле дека на островот има по 671 парчиња разни отпадоци, а најмногу пластични, на секој квадратен метар, или вкупно 17 тони.

Во студијата се вели дека убавиот остров, со прекрасни плажи и бујно зеленило, на кој никој не живее, е „потонат“ во ѓубриштата на луѓето од светот, што научниците го означуваат како голем срам за човештвото.

Островот Хендерсон е дел од британската група острови Питкаирн. На него нема луѓе, но се претпоставува дека таму сега има околу 37,7 милиони парчиња секаков вид пластичен отпад.

Питкаирн е познат по тоа што се претпоставува дека најголемиот број од неговите малку жители се потомци на британските морнари кои по побуната на бродот „Баунти“ биле казнети да останат на овој одалечен остров, без можност кога било и како било да заминат од него.

Островот и сега е мошне ретко посетуван и до него ретко кој патува, освен бродови од Австралија кои еднаш во три месеци запираат да донесат прехранбени и други производи, како и пошта и весници.

Ненаселениот Хендерсон и целата група острови е оддалечена на околу пет илјади километри од бреговите на Чиле.

Тоните отпадоци потекнуваат од бродовите кои ги исфрлаат додека минуваат низ Пацификот, но и од луѓето, од земјите на Јужна Америка кои излегуваат на западниот пацифички брег.

Поврзани вести

Туристите се уште го посетуваат Гуам и покрај зака... Туристите и натаму го посетуваат Гуам, иако Северна Кореја се закани дека ќе истрела ракети во насока на таа американска територија во екот на тензиит...
Биг Бен во Лондон е биде замолчен до 2021 година п... Големите ѕвона на кулата - часовник во Лондон, позната како Биг Бен, која е еден од најпознатите симболи на британскиот главен град , ќе бидат „замолч...
Најевтини далечни градски дестинации... Далечните градски дестинации стануваат се попопуларни. Сепак, некои од нив се попристапни од другите. Според препораките на Поштата на Велика Брита...
(ВИДЕО) Кина има „Ноева арка“: Храм кој ги преживе... Седумстотини години стар храм одбива да исчезне под вода и покрај тоа што во последните неколку недели нивото на водата на Јангце порасна за околу дес...
На Антарктикот пронајден совршено зачуван 106 годи... Научници од Нов Зеланд во одалечена колиба на Антарктикот пронајдоа „совршено зачуван“ 106 години стар овошен колач. Колачот, кој го меселе и печел...
Авио-компанија воведува дрес код на летовите... Мажите нема да можат да влезат во авион во куси панталони, додека жените ќе бидат вратени назад ако на летот се појават во тесна облека или облека со ...