Брокули пудинг

Брокули пудинг

Одличен и едноставен рецепт за сите кои обожуваат брокули …

Потребно е:
300 гр брокули
2 лажици путер
1 помала главица кромид, ситно сецкан
2 чешниња лук
1 1/2 чаша (1 чаша = 250 мл) слатка павлака (без шеќер)
1 1/2 чаша некој топлив кашкавал (ајдамер, гауда, …), изрендан
4 јајца
сол и бибер

Подготовка:
– Брокулите сварете ги 1 минута во врела вода. Убаво исцедете ги и исецкајте ги ситно. Распоредете ги н дното на еден керамички сад за печење.

– Јајцата малку изматете ги и оставете ги на страна.

– Во сад на рингла растопете го путерот, потоа ставете го сецканиот кромид и пржете го 5 минути.

– Додадете го и сецканиот лук и пржете уште 2-3 минути. Сега ставете 2 лажици брашно и пржете го со постојано мешање околу 5 минути.

– На крај додадете ја и слатката павлака и оставете да се вари на тивко додека да се згусне.

– Изрендајте го кашкавалот и мал дел ставете го кај изматените јајца. Останатиот кашкавал сипете го во смесата од павлака и измешајте додека да се растопи.

– Потоа во горната смеса додадете ги и изматените јајца со кашкавалот. Мешајте додека не добиете хомогена смеса. Додадете ги и зачините.

– Смесата сипете ја преку брокулите во тавата и ставете да се пече во загреана тава на 175 целзиусови степени 35-40 минути.

Поврзани вести

Вкусен колач со локум Едноставен колач со многу локум и ореви ... Потребно е: 400 гр кисело млеко 1,5 чаша (од 200 мл) шеќер 3 чаши брашно 1,5 чаша масло 1 лажиче с...
Пилешко со шафран, леќа и зеленчук... Богатство од мириси и неверојатен вкус ... Потребно е: 500 гр пилешко бело месо 250 гр црвена леќа 100 гр корен од целер 70 гр корен од пашкана...
Помфрит со нутела нов деликтес во Сиднеј... Сиднејскиот ресторан „Батлер“ на своите гости почна да им нуди нов деликтес, кој за кусо време стана вистинска сензација. Станува збор за обични пр...
Домати полнети со паштета и моцарела... Како резултат на оваа одлична комбинација на состојки добиваме извонреден вкус... Потребно е: 4 домати со средна големина 100 гр моцарела 2 млад...
Македонски готвачи освоија еден сребрен и три брон... Еден сребрен и три бронзени медали освои тимот на Македонската асоцијација на готвачи и шефови – ГастроМак Македонија, на годинешниот Втор меѓународен...
Ароматичен млад грашок со зачини... Малку поинаков начин на подготвуање на млад грашок ... Потребно е: масло, колку да го покрие дното на садот 1/2 лажица ким 1 поголема главица кр...