Путер или магргарин – што е поштетно за здравјето

Путер или магргарин – што е поштетно за здравјето

Вечната дискусија за тоа дали е поздраво (односно помалку штетно) да се консумира путер или маргарин конечно е завршена.

Со анализа на резултатите од педесетина студии за влијанието на заситените масти и индустриски транс масните киселини врз ризикот од мозочен удар, срцеви заболување и дијабетис тип 2, канадските научници „пресудија во корист на путерот“.

Имено, досегашните истражувања покажале дека намирниците што се богати со транс масни киселини се поштетни за здравјето отколку путерот или сирењето кои содржат заситени масти.

Сепак, научниците препорачуваат да се избегнува храната што содржи заситени масти или пак индустриски транс масни киселини.

Поврзани вести

Лекарите ги советуваат мајките по царскиот рез да ... Жените кои се породуваат со царски рез, потоа секојдневно треба да џвакаат гуми за џвакање, велат експерите. Многу жени по царскиот рез страдаат о...
Хранливи вредности со кои изобилуваат црешите... Црешите поседуваат многу хранливи вредности, поради тоа е препорачливо да се консумираат во големи количини. Во 100 грама цреши (без семка) има 13...
Мајките кои дојат покусо од шест месеци му наштету... Бебињата кои мајките ги дојат помалку од шест месеци имаат 40 отсто поголем ризик од заболување на црниот дроб, додека тие шанси кај дебелите мајки се...
Осум илјади долари за трансфузија на „млада крв“... Секоја година милијарда долари се трошат на истражувања во доменот на науката што се занимава со продолжување на животот, позната како геронтологија. ...
Откриен нов антибиотик, ефикасен против отпорни ба... Научници открија нов антибиотик, кој е исклучително ефикасен против бактерии отпорни на веќе познати антимикробални агенси. Антибиотикот е пронајде...
Храната што е богата со влакна го подобрува квалит... Истражувачите од Универзитетот во Колумбија утврдиле дека храната што изобилува со хранливи влакна го продолжува траењето на длабокиот сон. Од дру...