Путер или магргарин – што е поштетно за здравјето

Путер или магргарин – што е поштетно за здравјето

Вечната дискусија за тоа дали е поздраво (односно помалку штетно) да се консумира путер или маргарин конечно е завршена.

Со анализа на резултатите од педесетина студии за влијанието на заситените масти и индустриски транс масните киселини врз ризикот од мозочен удар, срцеви заболување и дијабетис тип 2, канадските научници „пресудија во корист на путерот“.

Имено, досегашните истражувања покажале дека намирниците што се богати со транс масни киселини се поштетни за здравјето отколку путерот или сирењето кои содржат заситени масти.

Сепак, научниците препорачуваат да се избегнува храната што содржи заситени масти или пак индустриски транс масни киселини.

Поврзани вести

Адитивите во храната ја зголемуваат телесната тежи... Бројни истражувања покажуваат дека конзервансите што се наоѓаат во храната имаат штетни дејства врз човековиот организам. Едно истражување покажа ...
Како половина час пешачење влијае на вашето тело и... Половина час дневно веројатно го поминувате на интернет. Половина час го поминувате во сообраќајните гужви. Половина час не знаете што следно да напра...
Откриен е витамин кој спречува спонтани абортуси и... Само еден витамин може да помогне да се спречи развој на вродени недостатоци кај ембрионот и бебето, а тој воедно обезбедува и здрава бременост, откри...
Како да препознаете менингитис: Причини и симптоми... Поради се поголемата изложеност на бактерии на базените и во реките, децата од менингитис често заболуваат во текот на летните месеци, а еве како може...
Како детето да го натерате да јаде овошје и зеленч... Секој родител сака неговото дете да се храни здраво, но тоа не е секогаш возможно. Форсирањето може да предизвика контраефект па многумина порано или ...
Исповед на мајка, чие дете има АДХД... Секој родител се соочил со потешкотијата да се избори со хистериите на своето дете. Може и вам ви се случило детето да почне да плаче во продавница, д...