Путер или магргарин – што е поштетно за здравјето

Путер или магргарин – што е поштетно за здравјето

Вечната дискусија за тоа дали е поздраво (односно помалку штетно) да се консумира путер или маргарин конечно е завршена.

Со анализа на резултатите од педесетина студии за влијанието на заситените масти и индустриски транс масните киселини врз ризикот од мозочен удар, срцеви заболување и дијабетис тип 2, канадските научници „пресудија во корист на путерот“.

Имено, досегашните истражувања покажале дека намирниците што се богати со транс масни киселини се поштетни за здравјето отколку путерот или сирењето кои содржат заситени масти.

Сепак, научниците препорачуваат да се избегнува храната што содржи заситени масти или пак индустриски транс масни киселини.

Поврзани вести

Како алкохолот ги брише спомените?... Научници од Медицинската школа при Универзитетот на Вашингтон во Сент Луис успеаја да го објаснат начинот на којшто алкохолот делува и што се случува ...
Социјалните мрежи придонесуваат за пораст на забол... Социјалните мрежи, како што се Инстаграм и Фејсбук, придонесуваат за дополнително зголемување на бројот на лица заболени од рак на кожата, тврди брита...
Модерниот начин на живот ни наметнува да бидеме су... Модерниот начин на живот на сите им наметна обврска да бидат суперхерои, предупредуваат психолозите. Затоа речиси 15 отсто од родителите се на раб...
Мајчино млеко како лек против ракот... Мајчиното млеко почна да се користи како лек против ракот, откако научници во Шведска случајно откриле дека содржи состојка која ги убива клетките на ...
Четири начини како негативно влијаете врз своите д... Родителството не е лесно, можеби дури и најтешка „работа“ во светот. Родителите се трудат своите деца да ги воспитуваат најдобро што можат, но понеког...
Селенот е важен за човековиот организам... Селенот е важен минерал за нашиот организам, а дневната потреба од него е само 55 микрограми. Тој е познат антиоксидант, и во комбинација со витам...