Просечната плата во февруари 22.347 денари

Просечната плата во февруари 22.347 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари годинава изнесува 22.347 денари, објави Државниот завод за статистика.

Според објавените податоци просечната плата бележи раст од 2,4 проценти што се должи на повисоките просечни исплатени нето плати во секторите Транспорт и складирање за 11,9 отсто, Информации и комуникации за 6 проценти и Рударство и вадење камен за 4,9 отсто.

Во овој месец намалување на нето платата во однос на претходниот месец е забележано во секторите: Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 8,1 отсто, Трговија на
големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли за 7,3 отсто и Рударство и вадење на камен 5,4 отсто.

Просечната бруто плата по вработен во февруари изнесува 32.869 денари.

Во февруари 2017 година, 1,3 отсто од вработените во Република Македонија не примиле плата.

Поврзани вести

КСС бара да почне да функционира Економско-социјал... Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС) бара итно да почне да функционира Економско-социјалниот совет и тој да биде вклучен во договарањето околу ...
Кузмановска: Зголемувањето на даноците крах за еко... ВМРО-ДПМНЕ денеска повторно укажа дека зголемувањето на даноците од 10 на 18 проценти ќе доведе до крах на економскиот и финансискиот систем. Лилј...
Почнува исплатата на субвенциите за тутунот... Почнува исплатата на субвенциите за тутунот. Во Министерството за финансии се испратени налозите за вкупно 1,5 милијарди денари или 25 милиони евра. ...
Тевдовски: Настојуваме да обезбедиме што пониска ц... Јавниот долг е значително пораснат и мора да се преземат активности за тоа да се реши. Нашето настојување е да обезбедиме што пониска цена на задолжув...
Средба Сугарески – Лисијан, во фокусот автоп... Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески денеска се сретна со кинеската амбасадорка Јин Лисијан со која разговараше за инфраструктурните проект...
Почнаа подготовките за берба на боровинки и други ... Во гевгелиската подружница на шумското стопанство „Кожуф“ денеска со издавањето годишни дозволи почнаа подготовките за берба на боровинки и други шумс...