Во Охрид 18. годишна конференција на Македонската берза на хартии од вредност

Во Охрид 18. годишна конференција на Македонската берза на хартии од вредност

Македонската берза на хартии од вредност денеска во Охрид ја одржува 18. годишна конференција на која ќе бидат разгледувани теми од работата на финансиските пазари, за акционерството како модел на организација на фирмите, новините во фондовската индустрија во Македонија, но и новини во финансиското работење како колективните платформи за финансирање, влијанието на новите технологии во финансискиот сектор и трансформација на бизнис-моделите на берзите.

Според главниот извршен директор на Македонската берза на хартии од вредност Иван Штериев состојбите на берзанското тргување во Македонија се задоволителни, за што потврда е реализираниот промет во првиот квартал на оваа година од неполни 17 милиони евра, што е второ најдобро остварување во последните пет години. – Сепак, дека политичката криза неповолно влијае врз финансиските текови покажува податокот што речиси веќе не се присутни странски инвеститори, а пазарот целосно се потпира врз македонските инвестиции, со сите импликации што тоа ги носи, рече Штериев.

Претседателот на Комисијата за хартии од вредност Елизабета Чингароска истакна дека севкупните политички случувања во нашата држава влијаат врз однесувањето на инвеститорите и нивните одлуки да инвестираат на македонската берза.

– Сите ние, чинители на пазарот на хартии од вредност, работиме на ублажување на последиците од воздржувањето на инвеститорите да вложуваат во македонските компании. Токму поради тоа целите и принципите на работење и вредностите на Комисијата за хартии од вредност на РМ, ни се основниот лајтмотив за проектирање и реализирање на нашите секојдневни активности, кои ќе придонесат за создавање на поголема сигурност и стабилност на пазарот на хартии од вредност и поголема предвидливост на постапките на сите пазарни учесници, истакна Чингароска.

На конференцијата во Охрид учествуваат и гости од странство, вообичаено тука се колеги од берзите и пазарите на капитал од државите од регионот, како и претставници на финансиските сектори од Шведска и Швајцарија.

Директорот на Белградската берза Синиша Крнета истакна дека после светската економска криза од пред десетина години, балканските финансиски пазари повторно се соочуваат со потешкотии во финансирањето на растот и развојот на веќе етаблираните гиганти во приватниот сектор.

– Сведоци сме дека имаме релативно бавен, не особено активен банкарски сектор во целиот регион, а од друга страна како главен извор на финансирањето доминира задолжувањето кај банките. Токму тоа го покажа случајот „Агрокор“, кога криза во една голема приватна компанија предивикува последици по финансиското работење во поширокиот регион, со неповолни импликации по економијата, рече Крнета.

Стандарзирираниот начин на финансирање на компаниите во транзицискиот период последните 25 години во државите од регионот, според Крнета, покажува дека сопствениците на приватниот капитал се уште не ги научиле лекциите за можностите што ги нуди пазарот на капитал.

– Бројките со кои можеме да се пофалиме всушност и не се така позитивни бидејќи воглавно отсуствува приватниот капитал на финансиските пазари, а тој треба да биде двигател на растот и развојот на компаниите, истакна Крнета.

На годишниот собир во Охрид уште беше укажано дека и политичките структури ја пропуштаат можноста да го искористат пазарот на капитал како мотор на развојот на националните економии, што потоа генерира развој и влијае врз намалувањето на невработеноста и зголемување на бруто националниот производ.

Поврзани вести

ВМРО-ДПМНЕ: Каде отидоа парите од девизните резерв... „Каде отидоа парите од девизните резерви? Ова прашање тежи над 126 милиони евра. СДС ја третира државната каса како бунар без дно! Пари...
Трамп: Амазон им прави голема штета на продавачите... Американскиот претседател Доналд Трамп повторно денеска го нападна гигантот во електронската трговија Амазон, чиј сопственик Џеф Безос го поседува и в...
ВМРО-ДПМНЕ: Наместо законските 5 отсто, СДСМ плани... Марија Којзеклиска од ВМРО-ДПМНЕ денеска одржа прес-конференција на која што рече дека СДСМ го укинува најавеното и планираното покачување на пензиите...
Делев: Владата на СДСМ секој ден ја задолжува држа... Христијан Делев од ВМРО-ДПМНЕ денеска во изјава за медиумите рече дека Владата на СДСМ безмислосно ја туркала државата во долгови. - Македонската ј...
Американците со рекордно ниво на задолженост од 12... Задолженоста на Американците во вториот квартал од годината се искачи на рекордно ниво од речиси 12.500 милијарди долари благодарение на умерениот рас...
СДСМ: Лажните вести на ВМРО-ДПМНЕ нема да го сокри... „Преку одговорното и транспарененто работење, Владата предводена од СДСМ го исплати долгот кон Дојче Банка во висина од 77,3 милиони евра, а јавниот д...