Грчката Влада го обвини ММФ за забавување на преговорите со кредиторите

Грчката Влада го обвини ММФ за забавување на преговорите со кредиторите

Повторното разгледување на проценките на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за Грција докажува дека воздржаноста на Фондот, што доведе до сериозни забавувања во преговорите со кредиторите, беше неоправдана, изјави денеска портпаролот на грчката Влада, Димитрис Џанакопулос, цитиран од ТАСС.

-Преразгледувањето на проценките на ММФ после првиот грчки суфицит во 2016 година докажува дека воздржаноста на Фондот, што доведе до сериозни забавувања како по првата оценка (по изполнувањето од страна на Атина на спогодбата со кредиторите), така и по втората оценка, беше неоправдана, забележа Џанакопулос.

Во текот на есента ММФ прогнозираше првичен суфицит во износ од 0,1 процент од БДП до крајот на 2016 година, а сега Фондот очекува суфуцит од 3,3 отсто од БДП, додаде тој.

Владата во следните денови ќе продолжи интензивно да работи за да ја исполни сеопфатната спогодба за завршување на втората проценка, посочи Џанакопулос.

Поврзани вести

Одбележана 25-годишнината од монетарното осамостој... Во Народната банка вечерва се одржа свеченост по повод 25-годишниот јубилеј од монетарното осамостојување на Република Македонија. На денешен ден,...
Во Југохром продолжува изградбата на системот за о... Дел од раководството на комбинатот Југохром Алзар од Јегуновце заедно со претставници на синдикатот на вработените во фабриката присутвуваа на денешно...
Средба на компании од Прилеп и Кавадарци... Стопанствениците од регионалните стопански комори на Прилеп и Кавадарци, во кои се и компаниите од Крушево, Долнени, Кривогаштани, Неготино и Росоман,...
Во Крива Паланка промовирана брошура „Чекор по чек... Граѓанскиот центар за одржлив развој (ЕГРИ) од Крива Паланка денеска презентираше брошура насловена „Чекор по чекор до органско производство“ изработе...
ССК: Достапни финансии за развој на бизниси на жен... Жените претпримачи да ги искористат можностите за зголемување на продуктивноста, конкурентноста и квалитетот на фирмите со финансии преку тековната П...
Информативна сесија во рамки на проектот „Партнерс... Законската регулатива и правната усогласеност што ги засега малите и средните претпријатија се тема на информативните сесии што во рамки на проектот „...