Обука и натпревар за 3Д артисти

Обука и натпревар за 3Д артисти

Средношколци и студенти од техничките факултети во државава, на возраст од 16 до 28 години, ќе може да добијат бесплатна обука за стекнување со меѓународен Аутодеск сертификат и натпревар во 3D и Game dizajn на настанот iNovum, што ќе се одржи од 22 април до 4 мај во „Скопје сити мол“.

Од утре до 23 април во „Скопје сити мол“ ќе бидат поставени промотивни штандови за пријавување за учество. Планирано е дневно да се обучуваат по 20 лица, по што ќе можат да се вклучат во натпреварот. Потребната техника ќе ја обезбеди организаторот на настанот Академијата за 3D и Game design – M3DS .

– Целта е развој на македонското ИТ општество, поттикнување на креативноста кај младите и насочување кон професијата 3Д артист за која има голема побарувачка, рече на прес-конференција Стефан Митров, инструктор во Академијата за 3D и Game design – M3DS.

– Учесниците освен што ќе се стекнат со основни познавања за Autodesk, ќе имаат можност за практична работа, работа во тимови, запознавање со компании учеснички, создавање сопствено портфолио и стекнување меѓународно признаен Autodesk сертификат, рече Митров.

Стекнатото знаење и добиениот сертификат на натпреварот, појасни, може да биде основа за учество во изработка на филмови, реклами, игри и се што е поврзано со визуелизација.

Поддршка во активностите, како што рече, имаат од Агенцијата за вработување и Министерството за култура.

Победничките три тима ќе добијат групна стипендија за студирање во M3DS Академијата.

Поврзани вести

Европската унија почнува да развива европски супер... Европската комисија веќе подолго време размислува за изградба на супер компјутер на подрајчето на ЕУ, кој би служел на земјите членки и би овозможил н...
Изум кој го унапредил возењето: 90 години на серво... Без никакви дилеми, системот за сопирање е прв и најважен дел од безбедносните компоненти на возилата, но пред еден век автомобилските сопирачки со ма...
Хај-тек славини за бањи Еден од најефективните начини да ја модернизирате својата бања е вградување на хај-тек елементи. Кога се во прашање хај-тек уредите за бањи, со де...
Контроверзна апликација од Саудиска Арабија го осв... Замислете дека можете да слушнете се што вашите колеги, пријатели и членови на семејството мислат за вас, а да не знаете кој ви ги праќа пораките. Ток...
Професор од Јејл тврди: Американците никогаш не ст... Секој нормален човек, кој ги следи настаните поврзани со истражувањето на вселената, разбира дека Американците не можеле да стигнат до Месечината во 6...
Уругвајски ученик заработил 10.000 долари откривај... Уругвајскиот ученик Езакиел Переира благодарение на Гугл за само некоку часа заработи 10.000 долари. Переира успеал да ги заработи парите откако от...