Далматински деликатеси во „Јавна соба“

Далматински деликатеси во „Јавна соба“

Во Центарот за дизајн и иновации „Јавна соба“ во Скопје на 24 април ќе биде претставена далматинската кујна.

„Вкусот на Далмација“ е уште една програмска активност во рамки на програмата „Вкусот на Скопје“ која „Јавна соба“ ја спроведува во соработка со гости готвачи и има за цел да креира вистински вредности во гастрономијата и добро конзумирање храна во Македонија.

Храната ќе ја подготвуваат готвачи од Задар, Игор Чупахин и Марцел Шкарица по традиционални рецепти наследени од нивните мајки и баби, а надградени со сосови и зачини.

Подготвено е типично приморско мени кое е зачинето со континентални намирници за да се избалансираат вкусовите и да се доживее Далмација.

Поврзани вести

Салата со јајца и леблебии Ладна салата која може да биде комплетен оброк или идеален прилог со друго јадење ... Потребно е: 50 гр леблебии, од конзерва 3 јајца 1 домат 1...
Тестенини со зеленчук и туна... Потребно е: 400 гр некои помали тестенини 1 лажиче сол 4 л вода за бешамел сосот: 30 гр путер 2 полни лажици брашно 750 мл млеко сол и бибер...
Кремаст колач со чоколадо и лешници... За сите љубители на кремасти чоколадни колачи... Потребно е: за бисквитното тесто: 100 гр сецкани пржени лешници 7 белки 150 гр шеќер 100 мл м...
Лиснато тесто со праски Навистина брзо ќе ги подготвите ... Потребно е: 1 кора лиснато тесто 6 половинки праски (од компот) 6 лажичиња слатко од праски шеќер во прав ...
Предјадење со палачинки Богати и вкусни ... Потребно е: за палачинките: 1 чаша (од 200 мл) млеко 1 јајце 3 лажици брашно путер, за премачкување за филот: 1 главиц...
Пилешко бело месо во кисело млеко... Потребно е: 1 кг пилешко бело месо исечено како шницли 2 чаши кисело млеко 2-3 кисели краставички, исецкани на стапчиња брашно сол Подгот...