Далматински деликатеси во „Јавна соба“

Далматински деликатеси во „Јавна соба“

Во Центарот за дизајн и иновации „Јавна соба“ во Скопје на 24 април ќе биде претставена далматинската кујна.

„Вкусот на Далмација“ е уште една програмска активност во рамки на програмата „Вкусот на Скопје“ која „Јавна соба“ ја спроведува во соработка со гости готвачи и има за цел да креира вистински вредности во гастрономијата и добро конзумирање храна во Македонија.

Храната ќе ја подготвуваат готвачи од Задар, Игор Чупахин и Марцел Шкарица по традиционални рецепти наследени од нивните мајки и баби, а надградени со сосови и зачини.

Подготвено е типично приморско мени кое е зачинето со континентални намирници за да се избалансираат вкусовите и да се доживее Далмација.

Поврзани вести

Торта со алва и карамел Потребно е: 6 јајца 180 гр шеќер 150 гр брашно 30 гр какао 2 кесички ванилин шеќер за кремот со алва: 1 пакување алва (420 гр) 100 мл млеко ...
Брзо предјадење со варени јајца... Ароматично предјадење кое може да го подготвите за неколку минути ... Потребно е: 8 јајца 200 гр сирење 5 лажици мајонез 4 чешниња лук Подго...
Далматински деликатеси во „Јавна соба“... Во Центарот за дизајн и иновации „Јавна соба“ во Скопје денеска ќе биде претставена далматинската кујна. „Вкусот на Далмација“ е уште една програм...
Канелони со пилешко и буковка... Интересен спој на состојки ... Потребно е: за филот: 300 гр пилешки копан и надкопан 1 л пилешка супа 2 листови ловор 100 гр крем сирење 150 ...
Гнезда од компири со спанаќ Вкусно, ароматично и подготвено со многу фантазија ... Потребно е: 3 компири 100 гр спанаќ 100 гр сирење 1 јајце 50 гр колбаси сол, бибер ма...
Грчки колач Галактобуреко Традиционален грчки десерт ... Потребно е: 500 гр тенки кори за пита 1 л млеко 200 гр путер 5 јајца 150 гр шеќер 100 гр пченичен гриз 2 кеси...