Паметен завој сигнализира кога се појавува инфекција и помага при згрутчување на крвта

Паметен завој сигнализира кога се појавува инфекција и помага при згрутчување на крвта

Научниците од Универзитетот во Свонси создадоа паметен завој кој следи како зараснува раната и праќа порака до лекарот.

Завојот треба да биде во употреба од идната година.

Тенки сензори регистрираат инфекција и заштитуваат од згрутчување на крвта. Исто така, овие сензори можат да бидат споени на паметни телефони и преку апликација можете да го следите здравјето, што може да биде клучно во процесот на лечењето.

– Традиционалната медицина е таа која на пациентите им пропишува терапија секој месец или секои три месеци. Иднината е во постоењето на разни видови на терапии кои се креираат за поединец врз основ на неговиот животен стил и начин на живот. Понекогаш пациентите толку се плашат на лекарот да му кажат дека се е во ред, но за тоа повеќе нема потреба. Во новиот 5Г свет лекарите и пациентите можат да работат заедно на решавање на проблемите, изјави професор Марк Клемент.

Во тек се и лекарски тестирања. Завојот испушта жолта течност ако е откриена инфекција на раната во самиот почеток.

Минатата година е соопштено дека се работи на завои од оклоп од ракови кои ќе помогнат во побрзо зараснување на раните. Клучната состојка е минерал кој се вика китозан и кој се наоѓа во раковите. Познат е како убиец на бактерии и се користи во Кина за лечење на рани веќе со векови.

Поврзани вести

Виното го подобрува кардиоваскуларното здравје... Неодамнешната студија на израелските истражувачи покажа дека лицата кои имаат обичај попладне со оброкот на испијат една чаша црно вино го подобруваат...
Истражување: Алкохолизмот им причинува поголеми пр... Научници од Универзитетот во Бостон и од една болница во Масачусетс тврдат дека алкохолизмот причинува поголеми проблеми на женскиот, отколку на машки...
Црна лимонада, пијалак кој прави чуда... Освен што оваа лимонада е црна и со самото тоа многу поразлична од кој било друг домашен напиток, тие кои ја пијат тврдат дека е вистинско чудо за чо...
Протеините имаат важна улога за организмот... Протеините имаат важна улога во организмот - учествуваат во саморепродукцијата на клетките и во сите важни процеси во организмот. Претставуваат из...
Контрацептивните таблети наводно го намалуваат ква... Контрацептивните таблети можат да ја намалат општата благосостојба на здравите жени, покажа студија на Институтот Каролинска и Економскиот факултет во...
Како некои луѓе спијат четири часа, а работат двој... Цврстиот и мирен cон e мнoгу вaжeн зa квалитетот на живoтот нa еден чoвек. И, додека зa некои, и осум чaca спиење на ден, cе недoволни, зa дpyги и чет...