Објавен Меѓународниот студенски конкурс за плакат

Објавен Меѓународниот студенски конкурс за плакат

Здружението на графички дизајнери од Македонија – Плакарт, кое годинава одбележува 10 години од постоењето, го објави годинашниот конкурс за избор на студенски плакат на тема „Вештачка интелигенција и реалноста“.

– На годинашниот конкурс студентите од Македонија ќе можат да се натпреваруваат со своите колеги од целиот свет на темата, која како и секоја година привлекува посебно внимание во глобални размери. Ова е горлива тема за бизнис елитите и политичките лидери, воедно претставувајќи глобално прашање кое ги засега и развиените, но и земјите во развој и неразвиените земји, наведуваат од Плакарт.

Крајниот рок за доставување на плакатите е 30 октомври, а фазата на жирирање ќе се одвива во три селекции – прелиминарна онлајн фаза, главна онлајн фаза и жири сесии во живо во Скопје пред отворањето на фестивалот.

Првонаградените ќе добијат можност да ги изложат своите дела во рамки на 11. Скопје постер фестивал во 2018 година, а дополнително ќе добијат екслузивен пристап и учество во работата на жирито во текот на 11. СПФ и во сите програмски настани.

Повеќе за темата, условите за учество и наградите може да се најде на линкот: https://skopjeposter.com/mk/proekti/vestacka-inteligencija/

Организаторите најавуваат дека меѓународното жири од дизајнери, едукатори и креативци надополнето со македонски дизајнери ќе биде објавено кон крајот на април или почетокот на мај.

Дизајнот на плакатот за овогодинашниот конкурс и фестивал го изработи Мишел Буве, организатор на најголемиот фестивал за графички дизајн во Франција „Fete Du Graphisme“.

Поврзани вести

Жена без заби, коса и пори хит во модната индустри... - Јас секогаш сум иста. Но, секогаш немав еднаков третман, но се изборив. Не дозволив да ме менуваат, истакна Гајдош, која студира уметност. Таа до...
ФОТО: Реконструкција на мала колиба во удобен дом... Старата шумска колиба La Colombiere сместена недалеку од Монтреал во тек на еден проект, од едноставно и еднокатно шумско засолниште е претворено во у...
Дрвена викендичка во норвешките планини... На 1.060 метри надморска висина меѓу Осло и Берген е сместена дрвената куќичка „Устаосет Кебин“ до која нема широки патишта, па материјалите при изгра...
ФОТО: Современа куќа како засолниште од светот... Во Лос Анџелес се наоѓа семејниот дом „Хајд Аут Хаус“, кој е редизајниран од страна на архитектот Дин Брун. Сопственикот на домот, визуелниот уметн...
ФОТО: Лустер инспириран од шаховски фигури... „Кастл“ лустерот е дизајниран од стана на основачот на компанијата „Рол енд Хил“ Џејсон Милер. Алудира на арт деко стилот со своите хоризонталн...
ФОТО: Модерна куќа во Грција... Вилата „Ипсилон“ е дизајнирана од страна на лондоско-бриселското студио ЛАССА и таа на нејзините сопственици им овозможува да се качат на нејзиниот по...